Broj 47
Početna > Zanimljivosti > ČOVEČE, NE LJUTI SE!

Društvene igre koje izumiru

ČOVEČE, NE LJUTI SE!

Setite se kako ste provodili slobodno vreme davnih dana pre nego što su se pojavili kompjuteri, igrice i Play Station? Mnogo više vremena ste provodili napolju, na ulici i u parku, za razliku od današnjih klinaca kojima je vrhunac zabave kompjuter!

Za početak oni stariji neka se prisete školskih izleta i kako su im se svi radovali, posebno ako su bili organizovani za vreme nastave. Majke bi čitavo jutro pripremale sendviče. U nižim razredima obavezno se nosila lopta koju bi dečaci prisvojili, a devojčice su se gurale oko livadice pokušavajući da se uključe u igru. Međutim, najzabavniji deo dešavao se u autobusu gde smo pevali, vikali, razgovarali sa svojim simpatijama... Hijerarhija je bila tačno određena. Na prvim sedištima obavezno su bili štreberi, a u zadnjem redu, kao i u učionici, uvek su bili dečaci. Među njima je obavezno bio najzgodniji tip u razredu, najzabavniji, onaj koji najbolje peva, onaj koji najbolje zna kako da napravi atmosferu... Danas to izgleda sasvim drugačije. Već nekoliko generacija dece u autobusu na školskim izletima nije ni zapevalo. Uglavnom su zabavljeni menjanjem muzike na mobilnim telefonima, mp3-ju, slanjem poruka i igranjem igrica.

Nekad i sad
Prva na listi zaboravljenih igara je između dve vatre. Na improvizovanom, koracima određenom terenu, podele se dve grupe (otprilike kao u odbojci), a cilj je loptom pogoditi igrača na suprotnoj strani terena. Najbrži i najspretniji pobeđuju. Devojčice su se najviše zabavljale lastišem, a dečaci su igrali fudbal. Tu su i školice, igranje Barbikama... Sigurno se sećate trule kobile, kao i arjačkinja-barjačkinja, igre u kojoj učestvuju i devojčice i dečaci, koji su podeljeni u dva reda na izvesnom odstojanju, čvrsto se držeći za ruke, kako neko iz protivničkog tabora ne bi probio taj „čelični zid". Kod kuće se igrao čoveče ne ljuti se, monopol i riziko, kao i igre sa kartama.

Društvene igre su izašle iz mode
Društvene igre, iako još uvek ima tajnih obožavalaca, i to kod onih starijih generacija, izašle su iz mode. Činjenica da su kompjuteri sasvim obuzeli decu, pomalo je žalosna. Interakcija među prijateljima odlazi na jedan drugi nivo, ako je uopšte prisutna. Eto, prisetili smo se igara s kojima su neki odrasli, a sada se možemo vratiti u stvarnost. Za kompjuter.