Broj 46
Početna > Intervju > ZALJUBLJENA U BEOGRAD

Iva Štrljić

ZALJUBLJENA U BEOGRAD

Glumica Iva Štrljić, ćerka poznatog glumca i upravnika splitskog pozorišta Milana Štrljića, popularnost je stekla ulogom u TV sapunici „Jelena", a uprkos poznatom prezimenu, uspela je sama da se probije i ostvari zavidne uloge

Sa osmehom na licu, Iva je odgovarala na pitanja o Beogradu koji je, kako ona voli da kaže, jedini frajer u koga je zaljubljena više od 20 godina, o poznatom prezimenu, ali i o savetima koji su joj nedostajali na početku karijere. Lepa glumica ne može da zamisli dan bez osmeha, otkriva nam uz koje pesme tuguje, kakvu ulogu priželjkuje, ali i koje osobine muškarca čine idealnim partnerom.
Izvesno vreme živela si u Splitu i Zagrebu, a ipak si odlučila da u Beogradu završiš Akademiju. Šta te je navelo na taj korak?
Kada potičete iz mešovitog braka, uvek se nekako nespretno osećate kada morate da odgovorite na ovakvo pitanje. Čudno, ali kao da ćete šta god da kažete uvek biti bar malo „pogrešni". Mama mi je iz Beograda, tata iz Splita, imam ljude koje volim i koji me vole na svim tim mestima, a Beograd je, to uvek volim da kažem, jedini frajer u kog sam zaljubljena više od dvadeset godina. U Splitu i Zagrebu sam živela ukupno pet godina. Ovde sam ceo život. U Beogradu najbolje umem da budem. Eto, zato sam ga izabrala, i meni je drago što jesam, pa bih volela da bude drago i Beogradu.
Sećaš li se nekog saveta koji ti otac dao na početku karijere?
Rekao je: „Iva, teško je biti glumac. Od toga je jedino teže biti glumica!" Tada sam mislila da priča koješta, da lupa nešto, da filozofira ne bi li me odgovorio, ali sada dobro znam šta je hteo da kaže. Znam, ali mi ipak nije žao što sam tu gde jesam. Mislim da, pored svega, ipak nekako umem da se snađem. Nije mi davao savete. I ti će mi saveti, da se ne lažemo, verovatno zauvek nedostajati. Naučila sam jedno - uvek možete i uvek morate sve sami. Dakle, može se i bez saveta, ali bi bilo bar malo lakše i malo lepše da ih je bilo.
Koliko ti je u životu poznato prezime pomoglo, a koliko odmoglo?
Pomoglo mi je samo utoliko što su ljudi brže zapamtili moje ime jer sam imala već poznato prezime. Uloge nisam dobijala zbog tate i mame. A, da li mi je odmoglo, to ne znam, jer neću da znam. To mogu da znaju samo oni kojima je tako nešto bilo dovoljno da me za nešto uskrate. O takvima ne mislim!
Da li si dobijala ponude da zaigraš u Hrvatskom narodnom kazalištu?
Nisam dobijala ponude za HNK. Ne mogu da kažem da planiram projekat sa tatom jer je u našem poslu nemoguće bilo šta planirati. Stvari se dese ili se ne dese. Vreme je tu da sve izrežira na najbolji način.
Šta ti najviše smeta na domaćim TV programima?
Ono kad baš dugo traju reklame jer tada obavezno svratim do kuhinje i smažem nešto što ne treba!
Koju ulogu priželjkuješ?
Veliku. Pravu. I baš po mojoj meri!
Kako bi opisala sebe u tri reči?
Biće dosta samo tri slova I V A. Nekome će to biti sasvim dovoljno, a nekome i previše. Zavisi od toga koliko dobro umeš da gledaš ljude!
Bez čega ne možeš da zamisliš dan?
Bez osmeha. Ne da ne mogu, nego neću. E, neću baš!
Koje osobine bi se odrekla, a koju bi volela da imaš?
Da postoji antibiotik za suzbijanje nestrpljivosti, odmah bih ga popila. Volela bih i da umem da kažem - Ma, baš me briga - i da se ponekad ne javim na mobilni.
Zašto te više nećemo gledati u jutarnjem programu?
Napustila sam jutarnji program zato što ne bih imala dovoljno prostora da dam najviše od sebe, a gledaoci su zaslužili da im od sebe najviše dam. Sve drugo mi se čini nepoštenim.
Svoju liniju dovela si do savršenstva. Da li su za to zaslužne rigorozne dijete ili naporna vežbanja?
I jedno i drugo. To ne može bez truda.
Koji je tvoj adut u odnosu na druge žene?
Prepustimo ovaj odgovor muškarcima...
Uz koju pesmu tuguješ, a uz koju se veseliš?
Čudno, ali ja uz pesme uglavnom tugujem! U poslednje vreme najčešće uz onu Čolinu „Naprosto se tuga desi". E, ona me uvek tresne nekom tugom!
Kada se kaže muževnost, tvoja prva asocijacija je?
Zaštitnik. Onaj koji ti se divi. Onaj kome se ti diviš. Može se pronaći u nečijim očima i osetiti u nečijem zagrljaju. I nigde drugde na svetu!
Koja je, po tebi, najgora muška osobina?
Zavist prema ženi sa kojom je. I osvetoljubivost. Kada to osetim, bežim pa makar sve drugo bilo u redu.
Koja je najluđa stvar koju si spremna da učiniš zbog ljubavi?
Ima vremena, dozvoliću toj najluđoj stvari tek da mi padne na pamet!
Koje osobine muškarca čine idealnim partnerom, a koje osobine mogu da te odbiju?
Odbija me kad osetim da se on takmiči sa mnom. Mogu da budem samo sa nekim sa kim ću biti tim. Jer, ako se trudiš da budeš bolji od svog partnera, to znači da želiš da on bude malo gori od tebe, a to onda nije ljubav, to je nadmetanje. Ljubav, to nisam samo ja, to smo mi. E, ko ne ume da oseti šta je to mi, onda ovo moje ja kupi svoje stvari i odlazi.
Kako zvuči najlepši kompliment koji si dobila od sadašnjeg dečka?
Komplimenti su, kao i obećanja, prevrtljivi. Odavno ne verujem u njih. Zato u ljubavi baš i nije lako sa mnom. Verujem u potez. Verujem u postupak. Samo u to.
Šta je najlepše, a šta manje lepo što ti donosi posao kojim se baviš?
Odlučila sam da sve vidim kao najlepše jer to i jeste najlepši posao. Barem meni.
Koji si životni cilj sebi postavila, kako sebe vidiš za deset godina?
Uvek sa osmehom i verom u sebe. I za 10 i za 50.