Broj 46
Početna > Zanimljivosti > VREME JE ZA KIŠOBRAN!

VREME JE ZA KIŠOBRAN!

- Kišobran postoji već oko tri hiljade godina. Potiče iz Kine u kojoj su prvi primerci pravljeni od svile. Najlepši kineski kišobrani od svile, razapete preko okvira od bambusa, oslikani su motivima prelepih pejzaža. Obično su dugački 53 centimetra i teže samo 250 grama.
  - U tibetanskoj tradiciji, kišobran je jedan od osam srećnih simbola budizma, a verovalo se da je štitio Budino telo za vreme njegove sahrane. U mnogim istočnim kulturama kišobran je označavao važna božanstva pa je, na primer, indijska princeza Mahrata bila poznata kao „Gospodarica kišobrana”.
  - Kišobrani se koriste ne samo za zaštitu od kiše već i za zaštitu od sunca (suncobrani). U 16. veku se trend nošenja kišobrana iz Egipta, Kine i Grčke proširio po Evropi, a prve kišobrane posedovali su samo bogati ljudi jer su predstavljali luksuz. U starim društvima Dalekog istoka, Afrike i Evrope kišobran je bio simbol moći i pripadnosti plemstvu.
 
  VEROVANJA
  - Po broju praznoverja kišobran je ispred crne mačke i ogledala. Glavno od njih je da se kišobran nikada ne sme otvoriti u kući, tj. u zatvorenom prostoru, jer će to doneti nesreću svima koji u njoj žive.
  - Pokloniti nekome kišobran donosi nesreću.
  - Ako devojci koja nema dečka kišobran padne iz ruku, nikada se neće udati.
  - Kišobran koji je otvoren kad za to nema potrebe, dozvaće kišu i oluju.
  - Držanje kišobrana na stolu ili krevetu donosi nesreću. Ako vam kišobran ispadne na pod u kući, to će vam takođe doneti nesreću.