Broj 46
Početna > Zanimljivosti > NIJE ZDRAVO BITI DUGO PRED EKRANOM

Da li smo TV zavisnici?

NIJE ZDRAVO BITI DUGO PRED EKRANOM

Zavisnost od TV-a je možda nekada bila metafora, ali danas je postala sasvim ozbiljna bolest. Koliko serija nedeljno pogledate? Budite iskreni...

Uključujete li televizor odmah po ulasku u kuću, a gasite ga tek kada shvatite da ste zadremali pred ekranom (ili, još bolje, imate TV koji se sam gasi nakon određene minutaže snega)? Televizija je odavno postala pridruženi član porodice i prijatelj samaca. Uz nju se zabavljamo, primamo informacije, a u poslednje vreme, bumom rijaliti emisija, televizija postaje i sredstvo za postizanje kratke slave „običnih ljudi”. Ali, šta kada televizija počne da preuzima takvu kontrolu nad našim životima da postaje primat? Kada šou programi i serije postaju dnevna doza koju moramo da uzmemo da bismo uopšte mogli normalno da funkcionišemo?
 
  Zavisnost od računara i televizije ima dosta sličnosti, pa se i leče na slične načine. Bez obzira na to da li ste pravi zavisnik ili tek malo preterujete u boravku za računarom i uz televizor, trebalo bi da se pridržavate nekoliko modela ponašanja:
 
  1. Namestite alarm na svakih 90 minuta i tada napravite pauzu u trajanju od 15 minuta, bez obzira na to da li ste na poslu ili računar koristite u slobodno vreme. Tokom odmora odmaknite se od računara, prošetajte, makar i u zatvorenom prostoru i komunicirajte s drugim ljudima (ako ste sami kod kuće, izađite napolje ili pozovite nekoga telefonom). Ako je televizija u pitanju, ograničite se na gledanje jednog filma, a nakon toga napravite pauzu bez obzira na to šta je na programu. Snimajte emisije koje baš nikako ne želite da propustite, a koje se emituju jedna za drugom.
 
  2. Vodite dnevnik onoliko dugo koliko svakog dana provedete vremena za računarom ili pred televizorom, i svake nedelje skraćujte to vreme. Kada gledate snimljene televizijske programe, vodite računa da pravite pauze i da ukupno vreme gledanja ne premaši utvrđen plan.
 
  3. Pokušajte da se barem jednom nedeljno odreknete televizije ili računara. Tada je najbolje da se posvetite aktivnostima na otvorenom.
 
  4. Za svaki dan u nedelji napravite raspored aktivnosti. Izaberite koje ćete emisije gledati i koliko dugo ćete raditi za računarom, odnosno na internetu.
 
  5. Odvojite vreme kad jedete od vremena koje provodite za računarom ili uz televizor. Jedna od najčešćih loših navika, koja može lako da rezultira zavisnošću, jeste buljenje u ekran dok jedete. Bez obzira na to da je li reč o glavnom obroku ili grickate voće, odvojite se od računara uvek kad jedete jer ćete na taj način kontrolisati vreme provedeno uz ekran i količinu unesene hrane.
 
  Ne zaboravite, i televizija i računar mogu biti i najbolji prijatelji i najgori neprijatelji, koji mogu unaprediti vaš posao i svakodnevicu, ali ih mogu i pretvoriti u noćnu moru. Svaka zavisnost je izvor problema na finansijskom, zdravstvenom i društvenom planu. Što pre nešto preduzmete, lakše ćete se osloboditi zavisnosti.