Broj 46
Početna > Lepi i zdravi > LEČENJE VODOM

LEČENJE VODOM

Topla voda je odlična protiv stomačnih tegoba, loše probave, menstrualnih bolova

Da nije reč samo o mitu, potvrđuju i naučna istraživanja koja se slažu da toplina deluje na termičke receptore i zaustavlja poruke bola koje želudac i stomak šalju u naš mozak.
 
  Topla i hladna voda deluju na perifernu cirkulaciju i to tako što topla širi krvne sudove dok ih hladna sužava. Naizmeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom, mi, na neki način, prisiljavamo kapilare na jednu vrstu gimnastike koja kao krajnji rezultat ima učvršćivanje kože. Kontakt sa toplom i hladnom vodom jača i sistem za regulaciju telesne temperature, pomažući tako organizmu da lakše podnese nagle promene temperature. Ne treba zaboraviti i to da širenje krvnih sudova donosi hranu i kiseonik u tkiva, na taj način ih čisteći.
 
  Voda po stepenima
  Od temperature vode, u rasponu od 18 do 37 stepeni Celzijusa, zavisi da li će vas tuširanje osvežiti ili opustiti. Uveče donosi smirenost, a ujutro obezbeđuje lagano buđenje. Ako se ujutru tuširate vrućom vodom, može vam se desiti da se tokom celog dana osećate pospano. Da biste to izbegli, završite tuširanje tako što ćete mlakom vodom pokvasiti ruke i noge.
  Za buđenje - hladan tuš
  Započnite tuširanje mlakom vodom, a zatim postepeno snižavajte temperaturu sve dok voda ne postane potpuno hladna. Krenite od nogu i polako idite ka gornjem delu tela. Ovakvo tuširanje ubrzava srčani ritam i cirkulaciju. Odlično je za jutro, dok se za večernje sate preporučuje samo ako planirate kasni izlazak ili želite da ostanete budni do sitnih sati.
  Za dobru formu - mlaka voda
  Tuširanje mlakom vodom prija i ujutro i uveče. Za lep početak novog dana idealno je tuširanje vodom čija temperatura iznosi od 30 do 32 stepena Celzijusa. Ona deluje stimulativno na organizam, ali ne izaziva šok, ubrzava metabolizam i cirkulaciju i otklanja osećaj težine u nogama. Uveče, pre večere, tuširanje mlakom vodom će vas osvežiti, a neće se negativno odraziti na vaš san. U toku dana se preporučuje ako vas iznenada sustigne umor.
  Opustite se uz - topao tuš
  Tuširanje toplom vodom ne zahteva nikakav dodatni napor organizma pošto se telesna temperatura ne snižava. Započnite tuširanje mlakom vodom, a zatim postepeno prelazite na vruću, sve do temperature od 37 stepeni Celzijusa.
 
  Delotvornost po stepenima
  +100* C - Ne pokušavajte da se tuširate vodom koja ima 100 stepeni! Para, međutim, širi kapilare i pospešuje uklanjanje toksina. Inhalacija pomaže protiv začepljenog nosa i vlaži grlo, ublažavajući tako nadraženost.
  +37* C - Na ovoj temperaturi voda je topla i širi krvne sudove poboljšavajući perifernu cirkulaciju na koži. Ublažava menstrualne bolove, smanjuje napetost, opušta mišiće, a dobra je u borbi protiv nesanice i stresa.
  +10* C - Voda na ovoj temperaturi je hladna i kao takva učvršćuje mišiće i kožu lica i tela, dobra je protiv slabe cirkulacije i osećaja težine u nogama. Krpa natopljena vodom na toj temperaturi može da snizi povišenu temperaturu, ali i da ublaži glavobolju.
  - 5* C - Voda na ovoj temperaturi se pretvara u led koji je veoma dobar lek protiv telesnih povreda. Da bi ublažio bol i otekline, stavlja se na povređena mesta, upaljene zglobove i mesta uboda insekata.
 
  Recepti za prvu pomoć vodom
 
  Osvežite lice
  Ako tragate za brzim tretmanom koji će vam ublažiti bore, osvežiti lice i pomoći kada se probudite otečenih očiju, imamo jedan baš za vas. Udahnite, stavite celo lice u hladnu vodu, otvarajući i zatvarajući oči i izdišući. Ponovite ovo nekoliko puta zaredom.
 
  Protiv otečenih nogu
  Nakon napornog dana provedenog na nogama moguće je da vam noge oteknu. U ovom slučaju će vam pomoći slana kupka, koju ćete pripremiti na sledeći način:
  - Lavor napunite toplom vodom i u njega dodajte dve šake krupne morske soli. Drugi lavor napunite hladnom vodom. Stavite noge deset minuta u toplu vodu, a zatim minut u hladnu. Nakon što ovo ponovite tri puta, ispružite noge u ležećem položaju i pokrijte ih.
 
  Oterajte stres
  Voda može da bude odličan lek protiv napetosti i bolova u mišićima. Lezite u praznu kadu, presavijte peškir i stavite ga ispod onog dela tela koji je najnapetiji. Topli mlaz iz tuša usmerite ka peškiru. Peškir će se postepeno natopiti i toplina će početi da se širi kožom, opuštajući mišiće i ublažavajući stres.
 
  Led protiv povreda
  Hladne obloge su odlične protiv povreda. Hladnoća zaustavlja hematome jer se krvni sudovi sužavaju i krvarenje se zaustavlja, a time i stvaranje modrica, a na isti način se ublažava i otečenost i upala. U slučaju nagnječenja, uboda insekata ili upala zglobova, odmah stavite led, ali ne u direktan dodir sa kožom i ne duže od pola sata.
 
  Smanjite napetost
  Mišićna napetost koju ne tretirate pravovremeno i na pravi način može da izazove vrlo neprijatnu glavobolju. Zato koristite topli tuš koji ćete usmeriti na potiljak i tuširajte ga desetak minuta. Posle tuširanja dobro obrišite vrat i osušite kosu da ne biste zaradili upalu mišića.
 
  Za stomačne tegobe
  Ako patite od loše probave ili menstrualnih tegoba, iskoristite toplu vodu kao lek. Lezite na krevet, na stomak stavite termofor sa toplom vodom i držite ga dok ne osetite olakšanje. Nežna muskulatura unutrašnjih organa se tako opušta, a tegobe ublažavaju.
 
  Protiv upale mišića
  Ako vam se desi da dobijete upalu mišića, kao delotvoran lek upotrebite kombinaciju vode i soli. U kadi, koju ćete prethodno napuniti toplom vodom, otopite kilogram morske soli i kupajte se 15 minuta. Nakon kupke lezite na krevet i pokrijte se.
 
  Hladnom vodom protiv umora
  Tuširanje mlazom hladne vode je najbolji način za brzo vraćanje energije. On masira kožu i tako deluje na nervni sistem. Kada budete primenjivali ovaj savet, nemojte odmah celo telo da pokvasite hladnom vodom, već postepeno kvasite deo po deo. Tek na kraju se celi istuširajte hladnom vodom.