Broj 46
Početna > Zanimljivosti > KOG MEZIMCA IZABRATI

Kućni ljubimci

KOG MEZIMCA IZABRATI

Nauka je odavno potvrdila da kućni ljubimci blagotvorno deluju na ukućane, prema tome ne čudi činjenica da sve više ljudi šeta psa ili u svom domu ima mačku. Ako spadate među one koji nemaju kućnog ljubimaca, a deca vas sve češće mole da im nabavite jednog, dobro razmislite pre nego što se odlučite za novog člana porodice

Ako nemate volje i vremena da šetate psa najmanje dva puta dnevno, ako ne podnosite mačje dlake ili vas izluđuje perje, radije se odlučite za manje zahtevne vrste, kao što su ribice ili kornjače.
Ukoliko imate malu decu, dobar izbor može da bude hrčak, ali u tom slučaju morate pripaziti da dete slučajno ili iz radoznalosti ne povredi malog čupavca. Decu morate da naučite da svaki ljubimac zahteva brigu i vreme.

Mačka kao mezimac
Mačke su dobar izbor za sve one koji ne žele da ujutro rano i uveče kasno, po suncu i kiši, imaju obavezu da šetaju svoje ljubimce. Danas se mogu nabaviti persijske, orijentalne, sijamske, britanske, ruske mačke...
Poznato je da su mačići koje je vlasnik držao po rukama i mazio ih od prvih dana života, igrao se s njima i dohranjivao ih znatno umiljatiji od ostalih. Takođe, mačići koji od prvog dana žive u stanu s vlasnikom i koji su navikli na dnevni ritam porodice, puno se lakše prilagođavaju na svoju novu porodicu.

Odabir psa
Stručnjaci kažu da je često logičan sled nabavke kućnih ljubimaca od papagaja, hrčka, do psa na kraju. I zato tvrde da je možda najpametnije odmah nabaviti psa!
Ako živite u malom stanu sa porodicom, za vas sigurno nisu velike pasmine. Ako vam stambeni prostor nije ograničavajući faktor, onda morate da razmislite ne samo o izgledu, nego i o karakternim osobinama svog budućeg ljubimca. Imajte na umu poslovicu: Nema loših pasa, već loših vlasnika. Ne kupujte psa za decu, jer pas nije igračka. Njemu treba posvetiti mnogo pažnje, vremena i razumevanja, zato ga kupite za celu porodicu.
Odličan izbor za porodice s malom decom su zlatni retriveri. Oni su miroljubivi i dobro podnose sve dečje igrarije. Pojedine male vrste su energične i traže dosta prostora za svoje igre, ali i dugačke šetnje. Određene vrste kao što su maltezeri, jorkširski terijeri, pekinezeri i slične dugodlake vrste zahtevaju svakodnevno češljanje i povremene odlaske kod frizera, što je posebno važno za pudlice.
Pri odabiru pasa, mogli biste da odete do azila za kučiće i postanete vlasnik neke slatke male kuce.
Pre nego što donesete konačnu odluku, dobro razmislite i izračunajte koliko vremena, prostora i novca možete da odvojite za svog novog potencijalnog sustanara.