Broj 46
Početna > Lepi i zdravi > KESTENJE

Simbol jeseni

KESTENJE

Pitomi kesten
Smatra se da je kesten poreklom iz Male Azije i sa Mediterana. Pitomi kesten pre svega uspeva u zemljama Sredozemlja, ali i u Južnom Tirolu, u severnoj Italiji.
Plod kestena sazreva u oktobru i novembru
Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrednost. Glavni sastavni deo kestena je skrob, kojeg u sirovoj semenci ima oko 44 odsto. Osim toga, u kestenu ima blizu četiri odsto šećera, belančevina, oko dva odsto masti, dosta vitamina B1, a svega oko pet miligrama vitamina C. Jedno kestenovo drvo može godišnje da rodi do 200 kg plodova. U kulinarstvu se od kestena pripremaju supe, pire, različiti slatkiši i dodaci jelima.
Lekovito delovanje
Pitomi kesten se odavno koristi ne samo u narodnoj nego i u naučnoj medicini. Ekstrakt lista kestena u farmaciji se meša sa ostalim antikataralnim sastojcima, kao što je majčina dušica, radi dobijanja sirupa protiv kašlja. Ulje iz ploda pitomog kestena ima raznovrsnu primenu u medicini kao sastojak lekova protiv stomačnih oboljenja. Vitamin K, koji se nalazi u kestenovom listu, veoma je značajan jer ubrzava zaustavljanje krvarenja. Lišće kestena je odlično sredstvo protiv katara pluća i bronhijalne astme. Ekstrakt iz kestenove kore je dobar za zaustavljanje proliva.

Divlji kesten
Plodovi divljeg kestena nisu jestivi i njegovim unošenjem u organizam može doći do trovanja. Poreklom je iz severnog Irana, sa Kavkaza i Himalaja, a u Evropi je prvi put posađeno u Beču, 1576. godine. Divljem i pitomom kestenu zajedničko je samo ime, ove dve biljke nisu botanički srodne, građa im je sasvim različita i pripadaju udaljenim biljnim porodicama iz dvaju različitih biljnih redova.
Lekovito delovanje
Pupoljci i cvetovi divljeg kestena dobro su sredstvo protiv reumatičnih bolova, gihta i neuralgija. Plod divljeg kestena koristi se u lečenju šuljeva i povećane prostate, otečenih mošnica, proširenih vena, groznice od prehlade i proliva.

Kestenje u kuhinji
Sirov kesten nije jestiv, već mora da se skuva ili ispeče. Pre termičke obrade neophodno je nožem zaseći vrh opne. Tada se može kuvati 20 minuta u vodi, sve dok se opna ne odvoji. Kestenje se peče u poklopljenom tiganju desetak minuta ili na plehu u rerni na 200 stepeni dok se kora na odvoji. Kestenje se može samleti i tada se koristi za pravljenje kolača, hleba, palačinki i keksa. Kuvano kestenje je odlično za punjenje pileta, guske ili kao prilog uz crveni kupus.