Broj 46
Početna > Lepi i zdravi > DOBRO DOŠLE U ZRELO DOBA

Menopauza

DOBRO DOŠLE U ZRELO DOBA

U periodu menopauze žena ulazi u novu fazu života i njeno telo prolazi kroz brojne promene koje nisu baš prijatne

Klimakterijum ili menopauza je period u kome postepeno odumire funkcija jajnika. To je period života svake žene od kraja reproduktivne faze, preko perimenopauze, do prvih godina postmenopauze. Potiče od grčke reči „klimakter” što znači promena. Ako vam ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (51,5 godina). Kod žena koje puše, menopauza nastupa godinu-dve ranije.

Žena je i tada ženstvena
Prvo što svima pada na pamet kad spomenemo menopauzu jeste izostanak menstruacije, koji žene često znaju da povežu s gubitkom ženstvenosti, što je, naravno, potpuno pogrešno. Žena u tom periodu ne gubi ništa od svojih atributa.
Već negde nakon četrdesete godine života, u nekim slučajevima i tokom kasnih tridesetih, stvaranje hormona u jajnicima polako počinje da slabi. To se postepeno odvija do sredine 40-ih, a otad nastupa prelazno doba, poznatije kao klimakterijum, koje traje pet do deset godina.

Smetnje koje se javljaju
Ako su manifestacije menopauze neprijatne, dolazi do češćeg osećaja umora i promena raspoloženja, pa i do depresije. Ulaskom u menopauzu žensko telo nije više plodno i ne luči estrogene, a to se manifestuje i fizičkim znacima kao što su talasi vrućine, noćna znojenja i izostanak menstruacije.
Budući da manjak estrogena ne deluje samo na dojke i polne organe, već i na centralni nervni sistem utičući na funkcionisanje „centralnog termometra”, i otuda ti talasi vrućine koji, u proseku, traju oko godinu i po, ali kod nekih žena duže, a kod nekih i kraće. U proseku se javljaju kod dve ili tri žene od četiri, a još im više pogoduje stres. Osećaj vrućine praćen je jače ili slabije izraženim crvenilom koje prvo izbija na licu i seli se na gornji deo tela, traje nekoliko minuta i zatim nestaje. Puno je žena doživelo i noćna znojenja koja mogu biti i prilično obilna, ali kao i kod svih ostalih simptoma, intenzitet se razlikuje od žene do žene. To neprijatno stanje remeti san i ujutro se javlja umor i razdražljivost.

Promene i u vagini
Za vreme menopauze fizičke promene se događaju i u vagini. Nedostatak estrogena se ogleda i u tome da vagina postaje manje kisela, što je čini podložnijom infekcijama. Estrogen je, takođe, odgovoran za održanje sluzavosti membrana vaginalnih zidova. Sa opadanjem estrogena javlja se i opadanje vaginalne lubrikacije za vreme uzbuđenja, i vaginalni zidovi postaju manje elastični. Postoji nekoliko lekova, uključujući estrogensku terapiju i korišćenje veštačkih lubrikanata. Žene se u menopauzi često žale i na nesanicu i razdražljivost, umor i bolove u zglobovima.

Treba raditi na sebi
Ulaskom u menopauzu potrebno je i dalje voditi brigu o svom telu i redovno se baviti fizičkim aktivnostima, ali i sačuvati intelektualnu i emocionalnu vitalnost. Telo zahteva malo više pažnje, a najveću uslugu ćete mu učiniti ako izbacite cigarete, ograničite konzumaciju alkohola i uzimanje lekova namenjenih lečenju teskobe, depresije ili nesanice. Preporučljivo je redovno odlaziti na ginekološki pregled, ali i obaviti mamografiju.