Broj 45
Početna > Putovanja > SVI PUTEVI VODE U RIM

Rim

SVI PUTEVI VODE U RIM

Čarima večnog grada se jednostavno ne može odoleti. Rim je grad koji nas asocira na testenine, vespe, espreso, ali i na zgodne Italijane...

Rim je centar bogate antičke kulture, glavni grad Italije, koji ima više od dva i po miliona stanovnika, a može se pohvaliti dugom istorijom, koja je često bila i burna, prožeta ratovima, sukobima, epidemijama... Legenda kaže da je Rim osnovan negde oko 750. godine p.n.e, a da je njegov osnivač Romul, koji je ubio brata Rema. Prema legendi, Romul i Rem su sinovi Marsa koji su sklonjeni kako bi ih spasli od mržnje. Dečaci su stavljeni u pletenu korpu i pušteni u reku Tibar. Odgajila ih je vučica, koja je i danas simbol grada Rima. Kad su odrasli, svako je seo na svoje brdo, Romul na Palatin, a Rem na Aventin. Romul je video više ptica i zbog toga je baš on počeo da gradi grad, koji će kasnije po njemu dobiti ime Roma (Rim).
 
  Rimski Forum i Koloseum
  Za Rimljane glavni trg je imao veliku važnost. Na njemu se odvijao javni život, trgovalo se, održavale su se narodne skupštine građana, mnoga zasedanja senata, svečanosti, razni govori... Kako je Rim rastao, tako je Forum postao pretesan za sve građane Rima pa su kasnije, u doba careva, nicali i drugi forumi. Arhitektura simbola antičkog Rima se uzdiže na impresivnoj grupi dorskih, jonskih i korintskih stubova i na jednoj podzemnoj mreži ćelija, rampi i liftova koji su korišćeni za prevođenje životinja od njihovih kaveza do arena. Fantastična originalna struktura je oronula kroz godine haranja i zemljotresa tako da je samo glavna mreža ostala trajna. Bio je podignut za deset godina, a mogao je da primi oko 50.000 gledalaca. Većina predstava u Koloseumu trajala je ceo dan. Predstave su obično počinjale komičarskim takmičenjem i životinjskim predstavama, a posle podne su počinjale borbe gladijatora. Profesionalni gladijatori borili su se protiv životinja ili jedni protiv drugih. Ponekad su se slobodni Rimljani prijavljivali za borbu zbog nekoliko trenutaka slave. U julu ove godine, Koloseum je proglašen za jedno od novih svetskih čuda.
 
  Panteon i Kapitol
  Veličanstveni Panteon je jedna od najinspirativnijih svetskih građevina. Izgrađen kao hram za bogove od Hadrijana u 120. veku, njegov savršeno proporcijalan pokretni krov je privlačno oslonjen na čvrste i postojane mermerne stubove. U južnom delu je smeštena grobnica fra Anđelika, čiji su ostaci smešteni na levoj strani oltara. Kapitol je bio originalna prestonica antičkog grada i danas se koristi kao sedište gradske vlade. Glavno obeležje ove oblasti je Mikelanđelov trg Del Kampidoljo, koji je oivičen sa tri palate: palata Konzervatori i blizanačka struktura palata Senatori i Nuovo u kojima je smešten Muzej Kapitolini, koji sadrži najveću kolekciju klasičnih statua u svetu. Neke od najistaknutijih statua su umirući Gaul i Satir, Kapitolina, vučica sa Romulom i Remom i Spinario.
 
  Španski trg i fontana Di Trevi
  Jedno od mesta koje će vas osvojiti lepotom, šarmom i opuštenom atmosferom je Španski trg, sa čuvenim stepenicama prepunim cveća koje vode do crkve Trinita dei Monti odakle se pruža pogled na uži centar grada. Turisti vole da sede na stepenicama i jednostavno uživaju u prizoru. Od Španskog trga nastavljaju se ulice sa radnjama najzvučnijih imena u svetu mode kao što su Armani, Dior, Eskada, Prada, Guči... Najlepša barokna fontana u Rimu, izgrađena u 18. veku po nalogu pape Klementa XII je fontana Di Trevi. Iz fontane izranja bog mora Neptun sa kočijama koje vuku dva konja Tritona. Trg na kome se okupljaju većinom mladi iz celog sveta i gde se održavaju razne priredbe, izložbe cveća, modne revije... Legenda kaže da će se svaki stranac koji se napije njene vode ili baci novčić u njen bazen, sigurno vratiti u Rim. Voda koja izlazi iz fontana na ulicama Rima je hladna i osvežavajuća i apsolutno sigurna za piće. Ovakva vrsta fontana zove se il nasone, ali, naravno, treba izbegavati one na kojima piše acqua non potabile.
 
  Italijanska kuhinja i šoping
  Italijani obožavaju dobru kuhinju, a standardni turistički meni počinje hlebom i maslinovim uljem zajedno sa supom ili pastom, nekim laganim mesom ili ribom sa povrćem i sirom. U glavnom gradu Italije možete uživati u espresu, pastama, špagetama, picama, dok barovi nude prvoklasnu filter kafu, kapućino koji je jutarnje piće Italijana, a imate mogućnost i da poručite kafu za poneti. Sendviči i druge grickalice nisu retkost. Pabovi su vrlo popularni u Rimu gde se služe sve vrste piva, koktela i vina.
  Rim je klasična atrakcija kada je u pitanju šoping, a poznate modne kuće možete pronaći u Via Condetti, Via Borgognona, Via Frattina, Via Sistina. Druge poznate šoping-ulice uključuju kilometar dugačku Via del Corso sa svojim brojnim kožnim i modnim odevnim predmetima. Ulice između Korzoa i Španskog trga prepune su butika. Rim je i važan muzički centar. U njemu se nalazi Nacionalna akademija Santa Cecilia za koju su izgrađene nove koncertne dvorane u Parku muzike (Parco della Musica). U Rimu se nalazi i opera Teatro dell'Opera di Roma. Bio grad domaćin Pesme Eurovizije 1991. godine i MTV Europe Music Awards 2004. godine.
 
  U Rimu se nalaze studiji Cinecitta koji su praktično središte italijanske kinematografije i u kojima su snimani mnogi poznati filmovi.
  Osnovao ih je fašistički diktator Benito Mussolini, 1937. godine, Saveznici tokom Drugog svetskog rata su ih bombardovali. Mnogi svetski poznati filmovi su ovde snimljeni od 1950-ih (kao Ben-Hur), a od tog vremena najviše se povezuju sa rediteljem Federikom Felinijem.
  Popularna turistička mesta i mesta za šoping poput Colosseuma, Via Condotti, Via Nazionale i Via del Corso na udaru su džeparoša koji nisu retkost. Posebno budite oprezni na metro stanicama.
  Boravak u večnom gradu svakako će vas uveriti da nije bez razloga izrečena i toliko puta ponavljana rečenica: „Svi putevi vode u Rim".