Broj 45
Početna > Lepi i zdravi > OBUĆA ZA DECU

Ravni tabani

OBUĆA ZA DECU

Ako vaše dete ima spuštena stopala, osim obavezne posete ortopedu i nošenja uložaka, veoma je važno i kakva će mu obuća biti

Na pojavu deformiteta stopala utiče nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, neadekvatna obuća. Posledice su otežano hodanje i stajanje, bolovi u nogama, a nekad i u krstima. Neadekvatna obuća može da dovede do nepravilnog razvoja stopala, poremećaja statike skočnih zglobova, kolena i kukova - što će se manifestovati kroz patkast hod, X noge, nespretnost, česta padanja, nepravilno trčanje, a u kasnijim godinama je moguća i pojava deformiteta kičme.
 
  KVALITET JE NAJVAŽNIJI
  Na kvalitetnoj obući ne treba štedeti nikada. Jer, ušteda na obući proporcionalna je šteti koja će nastati. Ali, dešava se da patike poznatih firmi koje ste pošteno platili budu bez uložaka, tako da budite obazrivi prilikom kupovine. Za malo stopalo veoma je štetna obuća koju je neko nosio jer se već oblikovala prema njegovom stopalu. Deca do treće godine moraju da nose duboke cipele koje su iznad skočnog zgloba, jer njihovi mišići još uvek nisu dovoljno razvijeni. Previše mekana cipela takođe nije dobra za stopala, jer ne daje dovoljnu potporu stopalima i ne štiti od mogućeg povređivanja. Patike većinom imaju anatomske uloške, ali ženska obuća je uglavnom lišena toga.
 
  KAKO IZABRATI PRAVE CIPELE
  Dobra dečja obuća mora da ima čvrst, ali savitljiv đon anatomskog oblika - to će sprečiti spuštanje stopala. Donji deo đona mora biti napravljen tako da onemogućava klizanje na glatkim površinama. Za gornji deo obuće najbolje je da je od kvalitetne, meke, prirodne kože i da ima rupice sa bočne strane kako bi stopalo moglo da „diše". Vrh cipele treba da bude pojačan i malo povišen, da bi se noga deteta udobno smestila i ostala u pravilnom položaju. Za dečju obuću je bitno da se lako obuva i izuva - u tu svrhu su najpraktičniji samolepljivi kaišići, koji dobro drže ris stopala.
 
  MISLITE NA POSLEDICE
  Imajte na umu da je nepodesna obuća jedan od glavnih uzroka pojave telesnih deformiteta kod deteta i zato bi kvalitet obuće i njena pravilna izrada, a ne moda, morali da budu glavni kriterijumi prilikom izbora. Upamtite da nošenje neudobne obuće može ostaviti trajne posledice na zdravlje vašeg deteta.