Broj 44
Početna > Lepi i zdravi > STRES DONOSI DRUGI SRČANI UDAR

STRES DONOSI DRUGI SRČANI UDAR

Naučnici tvrde da su šanse za drugi srčani napad povećane ako se pacijenti vrate na stresan posao!

Ukoliko ste imali srčani napad, lekari su vam preporučili dobru ishranu i redovno vežbanje kako bi se sprečio još jedan napad. Međutim, čak i ako pratite savete vašeg lekara, stresni posao mogao bi da znači dodatne srčane probleme.

Mišel Eru imao je svoj prvi srčani napad pre 11 godina. Nakon oporavka vratio se svom stresnom poslu. „Svaki put kada šef razgovara sa vama, nivo stresa raste" - tvrdi ovaj berzanski stručnjak.
Pre dve godine, posle drugog srčanog napada, Eruov lekar ga je upozorio i dao savet: „Stres vas ubija. Više nemate arterije u srcu koje će da izdrže veoma stresno okruženje." Doktorka Šantal Brison sa Univerziteta Laval u Kvebeku i drugi istraživači proučavali su skoro hiljadu pacijenata koji su imali srčani napad. Oni su želeli da ustanove da li mogu da pronađu vezu između drugog srčanog napada i stresnog posla. I našli su je. „Pacijenti koji su se vratili da rade veoma stresan posao bili su izloženi dvostruko većem riziku da 'zarade' novi srčani napad u poređenju sa onima koji su se vratili na manje stresan posao" - utvrdila je dr Brison. Studija je ustanovila da su šanse za drugi srčani napad povećane kada se pacijenti vrate na stresan posao, bez obzira na ozbiljnost njihovog prvog srčanog udara i na to koje lekove koriste i kakva je njihova porodična medicinska istorija.
Autori studije preporučuju da pacijenti koji su imali srčani napad, a koji se vrate na posao, zatraže pomoć u ublažavanju stresa na radnom mestu.