Broj 44
Početna > Lepi i zdravi > SISTEMSKO OBOLJENJE

Skleroderma

SISTEMSKO OBOLJENJE

Postoje situacije kada čovekov imuni sistem napadne sopstveni organizam. To se dešava kod autoimunih oboljenja, a jedno od njih je skleroderma. Tvrda, zadebljana i sjajna koža samo su neki od simptoma ove ozbiljne bolesti. Razlozi za njen nastanak još nisu otkriveni

Skleroderma je reč grčkog porekla čiji prevod znači tvrda koža. Zapaljenje uzrokuje otoke, zagrevanje i nastajanje prekomerne količine vlaknastog tkiva u koži i unutrašnjim organima. Koža postaje sjajna i tvrda.
  Lokalizovana skleroderma
  Bolest je ograničena na kožu i tkivo ispod zahvaćenog dela kože. Može se pojaviti u obliku mrlja i čvrstih traka. Lokalizovana skleroderma je najčešći oblik u dečjem uzrastu i to kod devojčica. U ranoj fazi bolesti najpre se primeti crvena ili ružičasta mrlja na obolelom mestu. Kod belaca u kasnijim fazama, koža postaje braon boje, a zatim bela. Kod ostalih, ova promena može da liči na modricu pre nego što pobeli. Napredovanje lokalizovane skleroderme je obično ograničeno na nekoliko godina.
  Sistemska skleroderma
  Rani znaci su promene u boji kože prstiju na rukama i nogama, promrzline, ranice na vrhovima prstiju, otoci na prstima i bol u zglobovima. Koža na vrhovima prstiju ubrzo postaje tvrda i sjajna, kao i koža na nosu. Stvrdnjavanje kože može da se proširi na celo telo. Kod većine dece zahvaćen je jednjak, želudačna kiselina se vraća u jednjak zbog čega se javlja gorušica. Kasnije može doći do osećaja nadutosti stomaka i lošeg varenja. Kod dece su pluća često zahvaćena upalom. Od stepena oštećenja pluća, ali i drugih unutrašnjih organa kao što su srce i bubrezi, zavisi dugoročna prognoza bolesti. Veoma je važno da se pregledaju svi unutrašnji organi kako bi se utvrdio njihov stepen oštećenja. Ne postoje specifične laboratorijske analize za sklerodermu. Sistemska skleroderma je dugotrajna bolest i može trajati celog života.
  Linearna skleroderma
  Prepoznaje se po promenama na koži gornjih ili donjih ekstremiteta u obliku traka. Bolest može da zahvati i tkivo ispod kože, kosti i mišiće, ponekad može da zahvati kožu lica i glave. Laboratorijske analize krvi su obično normalne. Kod lokalizovane skleroderme unutrašnji organi nisu zahvaćeni upalom. Kod linearne skleroderme fizikalna terapija je važan oblik lečenja. Kada tvrda koža zahvati predeo zgloba, bitno je da se zadrži njegova pokretljivost rastezanjem i dubokom masažom. Masaža vlažnim kremama pomaže da se proces stvrdnjavanja kože uspori. Šminkanje može da prikrije ružan izgled kože, posebno na licu.
  Da li je bolest nasledna?
  Za sada nema podataka o tome da je skleroderma nasledna, ali je bilo porodičnih slučajeva bolesti.
  Može li da se spreči?
  Nisu poznati načini sprečavanja ovog stanja.
  Da li je zarazna?
  Neke infekcije možda mogu da deluju kao pokretač bolesti, ali stanje samo po sebi nije zarazno.
  Da li je moguće potpuno izlečenje?
  Deca sa lokalizovanom sklerodermom mogu potpuno da se oporave. Oporavak od sistemske skleroderme je manje verovatan, ali se može zaustaviti dalje napredovanje bolesti.