Broj 44
Početna > Lepi i zdravi > PORADITE NA SAMOPOUZDANJU

PORADITE NA SAMOPOUZDANJU

Mnogim ljudima nedostaje samopouzdanja i osećaju se bespomoćno kao da im se izmiče tlo pod nogama

Stručnjaci tvrde da samopouzdanje čine četiri komponente: ljubav prema sebi, poznavanje sebe, osećaj smera i optimizam.
  Nezadovoljstvo izgledom je refleksija vašeg emotivnog i duhovnog stanja. Redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana sigurno će pomoći da rešite problem, a samim tim i da se rešite nezadovoljstva. Umesto da jedete i pijete kada ste depresivni, pod stresom ili jednostavno neraspoloženi, probajte da uđete u srž problema i rešite ga na adekvatan način.
 
  Trikovi za samopouzdanje
  Mnoge žene često se upoređuju sa top-modelima. Ovo je velika greška! Morate biti svesni da takve žene predstavljaju vrlo mali procenat populacije i ne mogu da predstavljaju normu! Ukoliko niste zadovoljni svojim stomakom, pokušajte to da ignorišete dok ga ne dovedete u red. Koncentrišite se samo na one delove tela kojima ste zadovoljni i sigurno ćete se osećati bolje!
 
  Društveni život
  Bogat društveni život i lepa prijateljstva imaju odličan efekat na samopouzdanje. Sve što podstiče vaš društveni život, kao što je uključivanje u različite aktivnosti, pomoći će vam da se osećate dobro. Postavlja se pitanje, šta učiniti ako vas društveni život ponekada čini nervoznim? Trik je u tome da se ponašate što prirodnije, jer većina ljudi voli da u svom okruženju imaju iskrene, otvorene i vesele prijatelje. Vaše samopouzdanje ima neverovatan uticaj na vaše bliže i dalje okruženje. Vaš nivo samopouzdanja, direktno utiče na ljude i formira njihov stav i odnos prema vama. Provodite više vremena s ljudima koji vas inspirišu i s kojima se osećate prijatno. Nemojte da se plašite da prekinete prijateljstva koja nemaju smisla.
 
  Kako steći samopouzdanje u ljubavi
  Volite sebe da bi vas drugi voleli! Ovo može da zvuči kao kliše, ali je istina. Jedan od najlakših načina da izgubite samopouzdanje je da odaberete pogrešnog partnera. Često se dešava da inteligentne i atraktivne žene izgube samopouzdanje zbog loše veze, a mnoge čak i ostaju u lošim vezama jer se boje da ostanu same. Ako ste u lošoj vezi, a bojite se da je prekinete kako ne biste ostali sami, potražite pomoć od svoje porodice, prijatelja ili stručnjaka. Što duže ostanete u takvoj vezi, lošije ćete se osećati. Mnogim ženama je problem da budu bez partnera, ali ako upoznate dobre aspekte samovanja, samopouzdanje će vam porasti.
  Ne snižavajte svoje standarde samo da biste ostali u vezi!
 
  Samopouzdanje na radnom mestu
  Sigurnost osobe uključuje sposobnost za dobru komunikaciju, kompetentan nastup i sposobnost kontrole emocija. Jedan od glavnih rušitelja samopouzdanja je stres. Dokle god ste pod stresom, ne možete se osećati sigurno. Danas je za žene karijera na vrhu lestvice prioriteta i to je, tvrde psiholozi, dobro. Posao nam daje osećaj vrednosti i sigurnosti i zato je dobar za mentalno zdravlje. Međutim, situacije u kojima se na poslu osećate loše, zbog nemogućnosti napredovanja, neke vrste ugnjetavanja ili nečega drugog, imaju negativan uticaj na vaše samopouzdanje. Neka vam posao bude važan deo životnog plana. Budite hrabri, a ako osetite da vas tretiraju nepravedno, jasno recite svoje mišljenje i argumente. Borite se za sebe i svoja prava na smiren i pristojan način, ali pružite i drugima osećaj ohrabrenja i podrške, što će vas i ostale učiniti zadovoljnijima.