Broj 44
Početna > Putovanja > OD MADRIDA DO RAJA...

Madrid

OD MADRIDA DO RAJA...

Glavni grad Španije sa svoja tri miliona stanovnika jedan je od najzabavnijih i najčistijih gradova Evrope, pa je zbog svega toga nastala popularna španska uzrečica „Od Madrida do raja"

Madrid se nalazi u srcu Španije, na obali reke Manzanares. Zbog nadmorske visine od 665 metara i kontinentalne klime, leta su toplija i suvlja, a zime u Madridu su nešto hladnije od onih u primorskim gradovima na Sredozemlju.
  Ukoliko se nađete u Madridu, ono što nikako ne smete da propustite jesu muzeji. U ulici Paseo del Prado nalaze se, u takozvanom muzejskom trouglu, muzeji svetskog značaja. To su Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bornemica. Svetski poznati madridski muzej Prado, nalazi se na ulazu u botaničku baštu koju je osnovao Čarls III i koja sadrži više od 30.000 raznih vrsta biljaka. Muzej je star 213 godina i jedna je od najvećih galerija svetske umetnosti, sa više od 7.000 slika. U jednom krilu muzeja Prado smeštena su Gojina i dela ostalih slavnih španskih slikara - Velaskeza i El Greka. Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia) nazvan je po španskoj kraljici Sofiji i obuhvata kolekciju slika i skulptura značajnih umetnika 20. veka: Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Grisa. Jedna od najvažnijih slika ovog muzeja, koja je od istorijskog značaja za Španiju, jeste Pikasova slika-mural Gernika. Tu je i muzej umetnosti Tisen-Bornemica koji je jedan od najznačajnijih muzeja privatne kolekcije slikarstva u svetu, sa slikama koje datiraju iz doba romanike i gotike. Sadrži više od 800 slika, skulptura i rezbarija.
 
  MADRIDSKI SPECIJALITETI
  Ako želite da osetite noćni ritam Madrida, zaputite se u ulicu Grand Via gde vas već od četvrtka čekaju lude žurke u nekom od klubova. Iako su ulice i danju i noću pune ljudi, kao i kod nas, mladi u Madridu kreću u noćni život tek posle 22 sata. U mnogim klubovima ulaz za devojke je besplatan. Da biste se što bolje informisali o dešavanjima u Madridu, kupite madridski vodič ili jedan od brojnih magazina koji će vas uputiti na sva mesta vredna pažnje. Madridski specijalitet je cochinello asado, sočno svinjsko meso, a svuda će vas poslužiti tapasom koji možete da umačete u neki pikantan sos.
 
  NAJZELENIJI GRAD
  Madrid je najzeleniji grad u Evropi čiji prelepo uređeni parkovi naglašavaju eleganciju starih palata i trgova. U parku El Retiro možete da predahnete u nekom od kafića, a ukoliko ogladnite, uputite se do glavne pijace - El Rastro gde će vas dočekati šarenilo ljudi, voća, povrća, suvenira... Tu je i madridski centralni park, Buen Retiro, nekadašnji privatni park Filipa IV. U parku se nalaze statue, fontane, jezera, dečja igrališta i kafići. Tokom vikenda ovde se priređuju razne priredbe. Grandiozna svetla kraljevska palata na Istočnom trgu datira još od 1734. godine i u njoj je 3000 soba, koje su izgrađene za kraljevsku porodicu. Većina soba je danas otvorena za javnost, a neke se koriste za vladine poslove. Veliki trg je centralni madridski trg. Sagradio ga je Filip III, čija statua i dalje stoji u centru. U srednjem veku Trg Arabal bio je glavno mesto događanja, festivala i krunisanja kraljeva. Madrid je i univerzitetski grad. U njemu se nalaze Univerzitet Komplutense, koji je 1508. otvoren u predgrađu Alkale de Enares, a 1836. je premešten u Madrid, Univerzitet Komiljas, Politehnički univerzitet, Nezavisni univerzitet, Univerzitet Karlos III i Univerzitet Kralj Huan Karlos. Ovde se nalaze Kraljevska španska akademija, Akademija umetnosti, prirodnih i društvenih nauka.
Ime glavnog grada se u crnim hronikama vezuje sa terorističkim napadima baskijske separatističke organizacije - ETA. Dobro je poznat i događaj od oktobra 2001. godine, kad je bila eksplozija podmetnute bombe na centralnom Kolon trgu.
  Grad ima dva velika fudbalska tima. Real Madrid igra svoje utakmice na stadionu „Santjago Bernabeu”, koji ima kapacitet od otprilike 75.000 mesta. Stadion, sagrađen 1947. godine, bio je domaćin finala Svetskog kupa 1982. godine. „Visente Kalderon” je domaći stadion za drugi tim Madrida, Atletiko Madrid. On prima oko 57.000 gledalaca, dok treći, manji tim Madrida, Rajo Valjekano, igra svoje utakmice na stadionu „Tereza Rivero”.