Broj 44
Početna > Lepi i zdravi > NAČIN ISHRANE U HLADNIM DANIMA

NAČIN ISHRANE U HLADNIM DANIMA

Ciča zima, ledeni vazduh, zagrejane prostorije, ljudi sa kijavicom i kašljem, sve to slabi vaš imuni sistem. Tada virusi i bakterije lako pronalaze put do vas. Ali, uz zdravu ishranu tokom hladnih dana, pojačajte odbrambene mehanizme organizma

Jedna jabuka dnevno i nije vam potreban doktor, kaže stara engleska poslovica, koja je i danas veoma aktuelna. S obzirom na to da u hladnim danima osećaj žeđi nije tako čest kao leti, potrebno je povesti računa o redovnom unosu tečnosti. Pored vode, preporučuje se čaj i razblaženi voćni sokovi.
 
  IZVORI VITAMINIMA
  I tokom jeseni raznolikost u ishrani se smatra garancijom zdravlja. Glavno pravilo glasi - Pet puta dnevno jedite sveže voće i povrće! Jedna porcija treba da odgovara veličini vaše šake. Osim toga je potrebno unositi i dovoljno proizvoda sa punim zrnom kao što su hleb, testenine i pirinač, kao i mlečne proizvode sa malo masnoća, meso i slatkiše. Idealni snabdevači vitaminima su kupus, cvekla, rotkva i paštrnak koji su bogati vitaminima i mineralima. Dobra alternativa je povrće iz zamrzivača.
  Jabuke i kruške treba jesti neograničeno u hladnim danima. Takođe i zamrznuto ili sušeno voće. Prave vitaminske bombe koje jačaju imunitet su kivi, pomorandže, grejpfrut i ananas.
 
  PRAVILNA PRIPREMA
  Kratko kuvanje ili prženje pomaže da se očuvaju hranljive materije. Važno je znati da kuvanje koje traje satima uništava sve korisne vitamine. Dinstanje ili kuvanje na pari su najzdraviji načini pripreme. Kod salata par kapi limuna sprečava razgradnju vitamina. Sveže povrće bi trebalo pripremati neposredno posle kupovine, a voće treba brzo jesti kako ne bi gubilo korisne sastojke. Na primer, vitamin C u svežem listu spanaća se smanjuje za 80 posto posle dva dana stajanja na sobnoj temperaturi.
 
  VITAMINSKA BOMBA
  Sok napravljen od sedam vrsta povrća: paradajza, cvekle, šargarepe, peršuna, celera, spanaća i crvenog kupusa je energetska i vitaminska bomba koja sadrži samo 50 kalorija po čaši. Potrebno vam je dve čaše soka od povrća dnevno da biste u potpunosti zadovoljili potrebe organizma za povrćem. Ovaj sok je izuzetan izvor vitamina A, C i E, minerala kalcijuma, kalijuma i magnezijuma i antioksidanta likopena. Čaša soka pre najvećeg obroka u danu će vam utoliti glad i tako smanjiti porciju koju biste inače pojeli.
 
  SOK OD CVEKLE
  Sok od cvekle sadrži kobalt, mineral koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, bez koga nema crvenih krvnih zrnaca. Zato se preporučuje svima, a posebno malokrvnim i anemičnim osobama, kao i deci.
  Sastojci
  cvekla
  jabuka
  šargarepa
  pola limuna
 
  Priprema
  Cveklu, jabuku i šargarepu izrendati i ostaviti da se ocedi. Na gazu procediti sok, dodati pola isceđenog limuna i piti sveže.