Broj 44
Početna > Intervju > MODNI SAVETI STRUČNJAKA

Irena Grahovac

MODNI SAVETI STRUČNJAKA

Irena Grahovac, prepoznatljivo ime u svetu srpske mode, već 15 godina aktivno se bavi dizajnom, a uglavnom radi modele od prirodne kože i krzna

Svoj rad nije ograničila samo na Srbiju, nego se uspešno okušala i u inostranstvu radeći sa kompanijama „Veronika" i „Imperio", koje se ubrajaju u vodeće u oblasti proizvodnje odeće od kože i krzna. Poznata dizajnerka je predstavljala svoje kolekcije na prestižnim svetskim sajmovima mode. Tokom prethodnih godina zadobila je poverenje mnogih poznatih ličnosti u našoj zemlji, pa se brojni glumci, muzičari, voditelji odlučuju upravo za njene modele. U svojoj karijeri predstavila je preko 30 kolekcija.
  Da li ste oduvek želeli da se bavite modom?
  Rasla sam pored bake šnajderke, posmatrala šta ona radi i vrlo rano počela da se igram makazama, iglom i koncem. To, naravno, nisu igračke za decu, ali meni niko nije mogao da uzme makaze iz ruke, neprestano sam nešto seckala i krojila. A onda sam već sa 12 godina počela da šijem sama, tako da se vrlo rano moglo naslutiti čime ću se baviti. Nisam imala živaca da sačekam da mi neko sašije nešto po mojoj želji i ideji, pa sam odlučila da je bolje da to radim sama.
  Imate li modne uzore?
  Bez sumnje, Koko Šanel. Ne samo zbog njene kreativnosti, već i zbog ideja koje je zastupala, a koje se slede i decenijama kasnije, čemu smo svi svedoci. Zbog revolucije koju je napravila u modi, a za šta joj je bila potrebna ogromna snaga, zbog uspeha koji je postigla, zbog toga kakva je bila. Takođe, ona je zastupala stav da moda postaje moda tek kada izađe na ulicu. To je nešto što ja stalno govorim, poenta našeg rada i jeste u tome da to neko obuče.
  Proputovali ste skoro ceo svet. Koliko se naša modna scena razlikuje od svetske?
  Razlikuje se dosta. Najpre zbog toga što mnogi naši dizajneri često sačekaju da vide kolekcije inostranih kolega kako bi dobili modne smernice, pa tako često kasnimo za svetskim trendovima. S druge strane, ja sam na proleće prikazala kolekciju u kojoj je dominirala lak-koža, sa akcentom na torbama i širokim kaiševima, što sam najavila kao predkolekciju za ovu sezonu. Tada sam čula komentare: „Šta se desilo Ireni i šta joj ovo znači kada je koristila lak? Pa to niko ne koristi!" A evo sada lak-kožu koriste apsolutno svi, strani i domaći kreatori, Italijani i Kinezi, bez izuzetka. Kao i moje kolege iz inostranstva, ja kupujem knjige koje propisuju modne diktate za naredne sezone, koje nam daju teme i stilske odrednice za naredne sezone, aktuelne boje, nove materijale. Dakle, pratim sve novine, obilazim svetske sajmove. Zbog toga moje kolekcije u tom trendovskom smislu hvataju korak sa kolekcijama svetskih proizvođača, ali se zato desi i da domaća modna publika bude iznenađena kao proletos.
  Kojim rečima opisujete modnu scenu u Srbiji?
  Veoma smo talentovani, to je bez sumnje, ima tu dobrih ideja, ali nedostaje para da bi se napravile kompletne kolekcije, taj total "look" tako karakterističan za velike svetske proizvođače. Nema domaćeg brenda koji proizvodi sve. Znate, Prada nikada neće koristiti Kavali obuću na svojoj reviji, a to je kod nas uobičajeno.
  Kako se Srpkinje oblače u odnosu na žene u inostranstvu?
  Ne oblače se loše kada se uzme u obzir kakve su im finansijske mogućnosti. Vešte su da to što imaju dobro iskombinuju i „upakuju". Naše žene imaju dosta stila, jedino fali malo više ležernosti. Mnogo sam srećna što polako nestaje moda, ako se to tako može nazvati, koja je bila karakteristična za naše mračne devedesete.
  Kako izgledaju pripreme za jednu reviju?
  Frka i nervoza, pa opet frka i nervoza. I tako sve do poslednjeg trena, dok prva manekenka na mojoj reviji ne zakorači na pistu, a onda tenzija prestaje.
  Vaša nova kolekcija je interesantan spoj futurističkog i klasičnog stila.
  U okviru kolekcije postoje dve osnovne linije koje se međusobno prepliću. Jedna sa izraženom futurističkom notom, za moderne žene koje vole da idu ispred vremena. Reč je o modelima koji se pomoću rajsferšlusa sklapaju i rasklapaju i na taj način poprimaju različite oblike. Forma je jednostavna, a veliki okovratnici punjeni sunđerom dominiraju kao detalj. Takođe, naglasak je na detaljima od krzna i širokim kaiševima. Druga linija je klasična, za otmene žene koje se nikada ne odriču glamura. Tu su montoni u svim bojama zemlje za koje je karakteristično bočno kopčanje. I u ovom delu kolekcije dominiraju veliki okovratnici naglašeno geometrijskih formi, ukrašeni plemenitim krznom. Torbe su i dalje velike, preciznije rečeno, predimenzionirane, a izrađene su od telećeg krzna, krzna sa animal printom i kože sa izraženim reljefom. Modeli su izrađeni od najkvalitetnije kože i krzna. Kada je reč o krznu, zastupljeni su lisica, rakun i šakal u detaljima, a osnovu čini jagnjeće krzno sa raznim efektima. Kolorit je smiren i sveden, obuhvata sve nijanse braon i crnu sa visokim sjajem
  Sarađivali ste sa mnogim poznatim ličnostima, da li je nekada bilo problema u komunikaciji?
  U smislu stajlinga ne sarađujem ni sa kim više, ta faza me je prošla. Moja osnovna profesija je da dizajniram odeću, a ne da se bavim stajlingom. Nisam imala problema u komunikaciji ni sa kim, ali mi je sve to trošilo mnogo energije i vremena, pa sam odustala od toga. To ne znači da sam prekinula saradnju sa svim tim ljudima, jer veliki broj poznatih ličnosti dolazi kod mene i uzima moje modele.
  Šta je, po vama, apsolutni hit ove sezone?
  Kada je reč o bojama, tu je kombinacija intenzivne plave sa crnom ili braon. Osim toga, trebalo bi da ima i nešto od te lakovane galanterije, torbe, cipele ili kaiš jer je to i dalje hit, a pre svega toga jedan dobar krzneni kaput sa raskošnim okovratnikom.
  Ko su, po vama, osobe sa stilom iz javnog života?
  Dopada mi se kako se oblači voditeljka Dragana Ćosić, moja kuma Leontina, ali i Boško Jakovljević.
  Koja je vaša najveća satisfakcija?
  Najveće zadovoljstvo mi je moj rad, to što radim ovaj posao i što uživam u tome.