Broj 44

Masažom do boljeg raspoloženja

MASAŽA

Masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje, poboljšava krvotok, opušta mišiće, podstiče probavu, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma, smanjuje bol, deluje na unutrašnje organe

Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe mogu se ublažiti vrlo jednostavno - rukama! Osnova masaže je dodir, a masaža se ne može adekvatno sprovesti ukoliko nisu ispunjeni osnovni preduslovi, a to je adekvatan prostor, kao i stručan maser-terapeut. Bilo da na masažu idete jednom nedeljno ili jednom mesečno, evo nekoliko saveta kako da se pripremite.

Pre masaže - Bilo bi dobro da sebi priuštite dugu toplu kupku ili, ako ste u mogućnosti, idite u saunu. To će zagrejati vaše mišiće. Potrudite se da nađete dovoljno vremena da se opustite u prijatnom ambijentu svog kupatila ili velnes centra, ali i da se na vreme spremite za masažu. Takođe, pre masaže nije preporučljiv obilan obrok, već lagana užina.

Za vreme masaže - Potrudite se da se uz lagane zvuke muzike maksimalno opustite, ne mislite na probleme i stresne situacije, jednostavno, uživajte! Najvažnije je da zapamtite da ste došli na masažu kako biste se relaksirali i povratili energiju. Prema tome, ukoliko vam muzika ne odgovara, slobodno zamolite terapeutkinju da je promeni ili, još bolje, ukoliko imate svoj omiljeni CD, ponesite ga sa sobom i uživajte!

Posle masaže - Pored opuštanja, svrha masaže je da se iz tela izbace svi toksini, pa bi bilo dobro da po završetku terapije popijete barem jednu čašu vode, koja će ceo proces ubrzati. Pitajte vašu terapeutkinju da li je potrebno da se posle tretmana malo istegnete i kako da se pripremite za sledeću masažu.

TIPOVI MASAŽA ZA RAZLIČITE LJUDE
Kako biste se lakše odlučili koja vrsta masaže će vam pružiti željene rezultate, pogledajte listu najpopularnijih masaža:

Relaks masaža
Opis: dugi potezi i tehnike koje podrazumevaju malo jači pritisak pomoći će u poboljšanju cirkulacije i smanjiti napetost u mišićima.
Najbolja je za: ovaj tip masaže najbolji je za ljude koji nikada nisu bili na masaži, kao i za one kojima je potrebno maksimalno opuštanje. Relaks masaža potpomaže razvoju organizma, održavanju njegovog oblika, služi za prevenciju premora i prenapregnutosti mišića.

Terapeutska masaža
Opis: lagani dodiri i duboki pritisci prstima primenjuju se da opuste mišiće i smanje bol.
Najbolja je za: ovaj tip masaže praktikuje se kod raznih povreda i oboljenja u kombinaciji sa fizikalnom terapijom. Primenjuje se u cilju lečenja, dejstva na bolesni organizam i sprovode je isključivo maseri fizioterapeuti kod raznih vrsta oboljenja.

Masaža vrelim kamenjem
Opis: masaža toplim kamenjem je jaka energetska terapeutska masaža i, osim što je relaksaciona, ima i isceliteljsku moć. Masaža toplim kamenjem podrazumeva da se na kraju tretmana stavlja sedam poludragih kamenova na energetske tačke tela, koji izvlače svu negativnu energiju iz organizma, oslobađaju od napetosti u mišićima, pomažu kod loše cirkulacije, a ova masaža pokazala se odličnom kada se radi o reumatskim stanjima, bolovima u leđima, ali i u ublažavanju anksioznosti, nesanice i depresije.
Ova masaža pomaže kod pada imuniteta i nekih zdravstvenih problema, kod psihofizičke napetosti, pa čak i depresije i tuge.
Najbolja je za: sve one koji hoće da se opuste, oslobode napetosti i uživaju.

Sportska masaža
Opis: kombinacija relaks masaže i istezanja. Masaža se radi u cilju poboljšanja psihofizičkog stanja sportista, što doprinosi poboljšanju njihovih sportskih rezultata.
Najbolja je za: sve osobe koje se bave bilo kojom vrstom sporta. Primenjuje se u sportskoj praksi za vreme treniranja sa zadatkom jačanja izdržljivosti i lečenja kod sportskih povreda, posebno posle povreda.