Broj 44
Početna > Zanimljivosti > KAKO USVOJITI DETE U SRBIJI

Tri puta više usvojitelja nego dece

KAKO USVOJITI DETE U SRBIJI

U Srbiji se parovi koji se odluče za usvajanje dece suočavaju sa dugim čekanjem i zahtevnom birokratskom procedurom. Trenutno u ustanovama socijalne zaštite boravi oko 1.400 dece bez roditeljskog staranja

Šef Odseka za hraniteljstvo i poslove usvajanja u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Dobrila Grujić kaže da razlog dugog čekanja na usvojenje deteta nije složena procedura, već to što parovi uglavnom imaju specifične zahteve kada je reč o izboru deteta. Godišnje se usvoji oko 120 dece, dok je broj potencijalnih usvojitelja tri puta veći. Parovi uglavnom žele da usvoje dete do dve godine starosti, a od ukupnog broja u registar je upisano samo 35 odsto dece tog uzrasta.

BIROKRATSKA PROCEDURA
Usvojiteljima je važno da dete bude njihovog nacionalnog porekla i bez zdravstvenih problema. „Brže će realizovati usvojenje oni koji su spremni da prihvate dete starijeg uzrasta i dete koje eventualno ima neke poteškoće ili zastoje u razvoju", kaže Dobrila Grujić. Sama procedura usvojenja ne traje dugo. „Od časa kada se raščisti porodično-pravni status deteta do realizacije usvojenja, po instrukciji koje je donelo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, najviše može da prođe 30 dana." Spisak dokumentacije koju potencijalni usvojitelji treba da podnesu je dugačak. Potrebni su lični dokumenti i lekarsko uverenje. Dostavljaju se i podaci o zaposlenosti, prihodima i imovini. Neophodna je i potvrda da budući usvojitelji nisu lišeni roditeljskog prava ili poslovne sposobnosti, kao i dokaz da protiv njih nije bio pokretan, ili je u toku neki krivični postupak. „Sprovodi se i procena svojstava ličnosti budućih usvojitelja, zapravo razgovor u Centru za socijalni rad. Parovi prolaze i kroz program pripreme koji veoma pomaže za bolje razumevanje potreba dece."

ČESTO KRŠENJE ZAKONA
Najčešće se manipuliše zakonskom mogućnošću da biološki roditelj deteta može odrediti usvojitelja. „Potencijalni usvojitelji su dolazili do podataka o napuštenoj deci najčešće iz novina ili porodilišta. Pokušavali su da nađu majku sa kojom su sklapali dogovor da ih ona označi kao usvojitelje i time izbegavali zakonsku proceduru", kaže Grujićeva. Pokušaj usvajanja deteta mimo zakonske procedure je krivično delo. Davanje podataka o detetu od strane zdravstvenih radnika ili radnika Centara za socijalni rad predstavlja kršenje službene tajne i protivzakonito je. Kod nas je sve više parova koji, bez obzira na to što već imaju svoje potomstvo, žele da preuzmu brigu o deci bez roditeljskog staranja.