Broj 44
Početna > Zanimljivosti > KADA U GOVORU ZAPNE

Sprečite mucanje

KADA U GOVORU ZAPNE

Dok pokušava da sklopi prve rečenice, čak 80 posto mališana uzrasta od druge do pete godine pokazuje takozvano fiziološko zapinjanje

Dečje mišljenje je razvijenije od njegovih govornih mogućnosti i pošto ona tada još ne koriste veliki broj reči, a žele da se izraze, počnu da zapinju u govoru. Takođe, ni pokreti njihovih govornih organa nisu dovoljno precizni pa je to dodatni razlog zašto mališani, iako mnogo toga razumeju, nisu u stanju da iskažu svoje misli. Svaka dečja aktivnost je praćena emocionalnim uzbuđenjem, a govor obiluje raznim ponavljanjima i premeštanjem reči u rečenici. Sa daljim razvojem mišljenja i govora dete će se zauvek osloboditi fiziološkog zapinjanja. Međutim, razdoblje od druge do pete godine života je izuzetno osetljivo pa ta zapinjanja lako mogu da prerastu u mucanje.
  Šta roditelji treba da urade?
  Najbolji i najjednostavniji način da se savladaju fiziološka zapinjanja kod dece je ako im se pruži prikladan govorno-jezički model, odnosno lagani, usporeni i manje komplikovan govor. To znači da kad pričate sa decom duge rečenice odvojite pauzama. Na primer, rečenicu: „Mogli bismo da odemo u cvećaru i da kupimo cveće za baku jer sutra slavi 60. rođendan", treba da rastavite na kraće rečenice između kojih su pauze: „Mogli bismo da stanemo kraj cvećare. Treba da kupimo cveće za baku. Sutra slavi 60. rođendan." Ako budete upravljali tempom svog govora i pokažete strpljenje, pomoći ćete svom detetu da tečnije govori. Sa detetom koje ima predispozicije za mucanje (patološko zapinjanje) trebalo bi da odvojite posebno vreme tokom dana kada mu posvećujete potpunu pažnju. Tokom tog vremena s detetom bi trebalo da crtate, slažete kockice ili ređate karte.
  Ne zadirkujte dete
  Ako odlučite da sa svojim mališanom čitate priče ili razgovarate tokom šetnje, tada nikako ne bi trebalo da ispravljate njegov govor, kritikujete ga zbog grešaka ili zadirkujte. Potrebno je da mu date dovoljno vremena da odgovori, a vi ga pri tom ne požurujte i ne prekidajte. Odrasle osobe govore po automatizmu pa im je ponekad teško i da zamisle koliko različitih i komplikovanih radnji dete treba da uradi da bi odgovorilo na složena pitanja koja mu postavljaju. Nemojte bezrazložno da brinete zbog fiziološkog zapinjanja vašeg deteta već mu pomozite da taj problem što brže i lakše prevlada. Na sreću, samo manji broj tih zapinjanja kasnije preraste u mucanje.