Broj 44
Početna > Zanimljivosti > IZBORITE SE SA MOLJCIMA

Sačuvajte vunene stvari

IZBORITE SE SA MOLJCIMA

Moljac je sićušni neprijatelj koji stanuje u vašem ormanu jer vrlo brzo može da izgrize i učini neupotrebljivim omiljeni džemper, odelo, kaput, blejzer ili haljinu od vunenog štofa

Načini borbe protiv ovog neprijatelja su različiti i treba znati šta sve možete da koristite i sa kakvim uspehom.
 
  Moljci su stalni nezvani gosti kojih je se zaista teško rešiti. Ovi insekti su odavno napustili svoje prirodno okruženje u kojem su nekada živeli i prilagodili se životu uz čoveka gde nalaze više hrane i bolje životne uslove - zaštićen prostor i toplinu. I upravo zbog toga što im je u kući toplo, oni se u sobi, ormanu ili kuhinji nesmetano množe i razvijaju tokom cele godine, što napolju na otvorenom ne bi mogli.
 
  Saveti:
  * Naftalin kao klasično sredstvo veoma je delotvoran jer ga moljci uopšte ne podnose. Nažalost, naftalin veoma neprijatno miriše i odeću je posle teško izluftirati. Zato se sve ređe koristi.
  * Tabletice kamfora: efikasne su, miris je manje neprijatan i odeća se lakše provetri. Ako ih nađete - možete ih koristiti, pogotovo ako vam se dopada miris kamfora.
  * Trake protiv moljaca koje možete nabaviti u prodavnicama su delotvorne, ali relativno brzo izvetre, a nisu ni jeftine.
  * Listići lavande i pelena mogu se preporučiti kao veoma delotvorni. Treba ih staviti u male platnene kesice ili gazu i poređati između vunene odeće.
  * Plodovi divljeg kestena takođe su dobro sredstvo. Treba ih poređati između pojedinih odevnih predmeta od vune i moljci se tu neće useliti.
  * Tucani cimet, karanfilić, crni biber ili iseckani koren perunike takođe se mogu staviti u male platnene kesice i držati u ormanu sa odećom jer njihov miris odbija moljce.
  * Sušeni komadići limunove i pomorandžine kore takođe nisu omiljeni među moljcima. Treba ih staviti u vrećice od gaze ili retkog platna i poređati po ormanu sa odećom.
  * Otvorene flašice u kojima je bilo lavandino ulje teraće moljce sve dok im miris ne izvetri. Samo, pazite da neka zaostala kap ulja ne zaprlja odeću.
  * Uvijeni u novinski papir, džemperi, bunde ili vuneni tepisi, koji neko vreme nisu u upotrebi, biće dobro zaštićeni od moljaca koji ne trpe miris štamparske boje.
 
  HEMIJSKO ČIŠĆENJE
  Kaput, mantil ili odela koje ste tek doneli sa hemijskog čišćenja ne treba odmah staviti u orman. Takva odeća uglavnom ima neprijatan miris od hemikalija koje se koriste za čišćenje. Hemikalije mogu da izazovu suzenje očiju ili glavobolju. Preporuka je da sve što ste doneli sa hemijskog čišćenja dobro provetrite na terasi ili kraj otvorenog prozora jedan dan.