Broj 44
Početna > Lepi i zdravi > DOBRO KRATKOROČNO REŠENJE

Nadogradnja noktiju

DOBRO KRATKOROČNO REŠENJE

Jednu od prvih stvari koje zapazite na ženi su ruke, a samim tim i njene nokte. Ne možemo reći da je žena lepa ako ima neuredne ruke, ako gricka nokte i zanoktice ili joj se vide slojevi laka jedan ispod drugog

Moda veoma dugih noktiju dolazi iz Amerike. Često su dekorisani crtežima, štrasom, čak i pirsingom. Ukoliko nokte produžavate prvi put, stručnjaci savetuju dužinu od oko pola centimetra. Tako vam nokti neće smetati i izgledaće prirodno. Duži nokti iziskuju privikavanje i menjanje gestikulacije. Nokte možete produžiti čak pet centimetara, i u tom slučaju ruke su vam gotovo neupotrebljive za rad. Nakon nadogradnje, biće vam potrebno oko tri sata da se priviknete na novu dužinu. Ako vam je nadogradnja dobro urađena, vaš nokat će ispod veštačkog rasti slobodno i disaće. Ipak, nikako ne padajte u iskušenje da sami skidate ili sečete nadograđene nokte, zato što možete da oštetite svoje nokte.
 
  Postoji nekoliko načina da produžite svoje nokte.
  1. Tehnika lepljenja. Lepljenjem veštačkih plastičnih imitacija nokta začas dobijete lepe nokte, one dužine kakvu ste oduvek želele. Ipak, pre nego što se odlučite na to dobro je da znate da lekari upozoravaju da različiti lepkovi koji se koriste u tu svrhu oslobađaju gasove koji u sebi sadrže akril koji može dovesti do pojave ekcema na rukama, koži vrata i lica.
 
  2. Akril tehnika. Akril je praškasta supstanca koja se u kombinaciji sa specijalnom tečnošću, pomoću četkice, nanosi na celi nokat. Ta supstanca se na noktu odmah steže i zbog toga se ova tehnika sve manje koristi u salonima. Naime, potrebna je efikasnost, brzina i spretnost da bi je manikir naneo jer u suprotnom nokti mogu da izgledaju neprirodno, sa udubljenjima i brazdama. Dobra strane ove tehnike je što daje noktu čvrstinu. Ispod veštačkih noktiju, vaši prirodni će nastaviti da rastu, zaštićeni od grickanja. Svejedno, ukoliko su vam se smučili prekratki i krti nokti, a akril vam ne smeta, veštački nokti mogu biti dobro kratkoročno rešenje.
 
  2. Gel tehnika. Za nadogradnju noktiju gel tehnikom potrebno je od sat do tri sata (u zavisnosti od veštine manikirke). Ovo je savršena metoda za osobe koje grickaju nokte. Kalupima se postiže željena dužina, a oblik nakon produženja kao i odabir nail art-a ili frenč manikira. Na kalup, koji se postavlja ispod nokta, četkicom se maže gel preko celog nokta. Gel se suši pomoću specijalnih zraka UV lampe.
 
  Cene
  Cena najpopularnije gel tehnike za nadogradnju noktiju se kreću od 1.100 dinara kod devojaka koje rade u svojim stanovima, pa sve do 3.500 dinara u profesionalnim salonima. Set za postavljanje plastičnih veštačkih noktiju možete da kupite u parfimerijama za 200-300 dinara. Cene ostalih usluga su
  Manikir 400 do 800
  Francuski manikir / lakiranje 150 do 250
  Korekcija noktiju gel tehnika / izlivanje 600 do 1.200
  Jedan nokat gel tehnika / izlivanje 150 do 300
  Nail art 200 do 350
  Cirkoni, komad 50
 
  Poređenja radi, u inostranstvu zadovoljstvo nadogradnje u dobrom salonu košta prvi put oko 130 evra, i oko 45 za korekcije. Ako dame požele i dekorisanje štrasom ili pirsing, cena je veća, a kreće se oko 10 evra za najmanju dekoraciju.
 
  Nokat u proseku raste jedan centimetar za tri meseca na rukama, a tri puta sporije na stopalima. Rastu brže leti nego zimi. Takođe, brže rastu kod muškaraca nego kod žena (osim u trudnoći).
  Ako radite po kući sa veštačkim noktima, stavite rukavice da ih ne biste oštetili. Najveći neprijatelji nadograđenih noktiju su aceton, petrolej i benzin.