Broj 44
Početna > Lepi i zdravi > DIJETA KOJA SMANJUJE ŠEĆER

Ishrana dijabetičara

DIJETA KOJA SMANJUJE ŠEĆER

Stručnjaci tvrde da je šećerna bolest proizvod zapadnjačkog načina života, zbog čega kao alternativu konvencionalnim metodama nude dijetu zasnovanu na ugljenim hidratima i biljnim vlaknima

Jedno istraživanje je pokazalo da dijeta bogata ugljenim hidratima i vlaknima može čak za 30-40 procenata da smanji potražnju insulina kod obolelih od dijabetesa tipa 1, a kod obolelih od tipa 2 između 75 i 100 posto. Ova dijeta traži da pacijenti dnevno planiraju svoje obroke u kojima treba da bude 70-75 posto složenih ugljenih hidrata, 15-20 posto belančevina i 5-10 procenata masti. Takva dijeta povećava svojstva insulina i podstiče glukozu u krvi kao izvor energije, popravlja nivo holesterola, smanjuje raširenost hiperglikemije i hipoglikemije i pomaže da oboleli od dijabetesa tipa 2 lakše smršaju. Dijabetičari bi morali da izbegavaju šećer jer on može da smanji podnošenje glukoze u organizmu. Takođe, pušači dijabetičari bi trebalo da uzimaju veću količinu vitamina C.
 
  Koje su materije korisne za dijabetičare
  Ugljeni hidrati se nalaze u kukuruzu, povrću, voću, medu, hlebu, krompiru, pirinču. Belančevinama je bogata riba, crveno meso, kokošije i ćureće meso (bez masnoće), mlečni proizvodi, jaja, mahunarke, pečurke. Korisna su i biljna ulja nezasićenih masti.
  - Dijabetičari bi trebalo da uzimaju dodatne količine hroma jer on smanjuje nivo šećera u krvi, poboljšava podnošenje glukoze, smanjuje nivo insulina i pomaže da se održi nizak nivo holesterola u krvi.
  - Vitamin H pomaže da se hrana pretvori u energiju i neophodan je u sintezi ugljenih hidrata, belančevina i masnih kiselina. Ovaj vitamin nalazi se u brokoliju, krompiru, jajima, bananama, šampinjonima, grašku, karfiolu, spanaću, orasima, čokoladi, suncokretovim semenkama.
  - Vitamin B6 se nalazi u pivskom kvascu, pšeničnim klicama, mekinjama, kupusu, mleku, jajima, govedini, dinji.
  - Vitamin B12 - ima ga u govedini, džigerici, jajima, mleku, siru.
  - Vitamin C se nalazi u agrumima, bobičastom voću, kiviju, zelenom lisnatom povrću, paprikama, kiselom kupusu.
  - Vitamin E - ovim vitaminom su bogata biljna ulja, maslinovo i suncokretovo, pšenične klice, soja, integralne semenke, orasi, bademi, lešnici.
  - Mangana ima u integralnim žitaricama, indijskom i ruskom čaju, orasima, lešnicima, bademima.
  - Magnezijum - ovaj mineral se nalazi u smokvama, limunu, grejpfrutu, jabukama, tamnozelenom povrću.
  - Cinkom su bogate namirnice kao što su meso, crni hleb, integralne žitarice, mlečni proizvodi, rakovi, nemasna goveđa šnicla, lešnik, badem, orah.
  - Kalijuma ima u listovima nane, paradajzu, bananama, krompiru, zelenom povrću.
  - Bakar - ima ga u pšeničnim pahuljicama, grožđu, maslinama, jastogu, lososu, integralnom hlebu, puteru, kakaou.
 
  Šta treba da jedu dijabetičari?
  Treba napraviti razliku između namirnica koje se mogu uzimati u neograničenim količinama i onih koje treba uzimati prema strogo određenim merama. Bolesnika ne treba terati da jede hranu koju ne voli i ne podnosi jer je svaki početak dijetalne ishrane veoma težak.
  Dijabetičari bi trebalo da jedu mleko i mlečne proizvode (jogurt, kiselo mleko) sa 1,2 do 2,8 posto mlečne masnoće, mladi sir, povremeno dve-tri kašičice kajmaka. Treba da izbegavaju masne sireve. Korisno je da im ishranu čine goveđe, teleće, jagnjeće i belo pileće ili ćureće meso. Treba odstraniti masnoće i birati samo nemasne delove. Meso treba kuvati ili peći na roštilju, ne pržiti. Za ručak porcija mesa trebalo bi da bude od 80 do 130 grama, kombinovana sa povrćem i salatom. Ljudi koji imaju povećan šećer u krvi treba da jedu što više spanaća, kelja, karfiola, kupusa, zelene salate, brokolija i salatu od kupusa jer on ima najviše dijetalnih vlakana. Na njihovom meniju je dobrodošao i integralni pirinač kao i kuvani ili zapečeni krompir, ražani, integralni, crni i kukuruzni hleb i peciva od integralnog brašna. Kada je reč o voću, ne treba preterivati sa količinom i treba voditi računa o rasporedu obroka. Treba piti samo prirodne voćne sokove.
 
  Namirnice koje posebno odgovaraju dijabetičarima:
  - kopriva jer sadrži lecitin, mnogo vitamina C i K, gvožđa, magnezijuma, natrijuma, kalijuma, kalcijuma
  - beli i crni luk
  - cimet
  - breskva
  - špargla (asparagus oficinalis)
  - potočarka (nasturtium oficinale)
  - lovorov list
  - listovi borovnice za čaj
  - koren cikorije (cichorium intybus)
  - ren - začin koji treba koristiti kad je svež i za dijabetičare je posebno lekovit
  - čaj od isitnjenog korena maslačka ili svaki dan žvakati 5-10 stabljika maslačka
  - jabukovo sirće jer smanjuje nivo šećera u krvi tako što njegova kiselina utiče na enzime koji učestvuju u razgradnji skroba.
  Treba izbegavati:
  - aspirin, kofein, riblje ulje, fenilefrin, efedrin.
 
  Tehnike za smanjenje stresa mogu takođe da pomognu pri snižavanju nivoa glukoze u krvi. Bilo koja tehnika meditacije, hipnoterapija ili druge tehnike opuštanja mogu da smanje potrebu za insulinom.