Broj 43
Početna > Putovanja > ZLATNI GRAD JUŽNE EVROPE

Lisabon

ZLATNI GRAD JUŽNE EVROPE

Grad šarolike arhitekture, fado muzike, odličnih kafića i restorana u kome vas opija miris beskrajnog okeana...

Lisabon je najzapadnija prestonica kontinentalne Evrope, blizu obale Atlantika i mesta gde se najduža reka Iberijskog poluostrva Težo uliva u okean. Istorijsko središta grada stvoreno je na sedam brežuljaka. Zbog strmih ulica, grad koristi tri žičare i jedan lift po kojima je prepoznatljiv. Bogat je istorijskim znamenitostima, lepom arhitekturom, muzejima i spomenicima koji podsećaju na nekadašnji značaj Portugala i turističkim atrakcijama. Nacionalna muzika fado, mediteranska klima i gostoprimstvo ljudi samo su neke od dugog niza osobenosti koje privlače turiste.

Istorija zlatnog grada
Grad su osnovali Feničani pre 3200 godina. Nakon pobede nad Kartaginom na ove prostore dolaze Rimljani. Lisabon se razvija u važnu luku i centar trgovine. Oko 711. godine grad osvajaju Mavri pod čijom vlašću se još više razvija. Vraćen je u ruke hrišćana 1147, a 1255. postaje glavni grad Portugala. U njemu se osniva 1290. prvi univerzitet u Portugalu. Nakon 15. veka dolazi do ekspanzije usled otkrića novih teritorija, a mnoge ekspedicije su na put krenule iz lisabonske luke. Grad je 1. novembra 1755. pogodio zemljotres u kome je stradalo oko 90.000 stanovnika, a 85 odsto grada je bilo porušeno. Ipak, posle godina obnove Lisabon je povratio stari sjaj i zauzeo svoje mesto centra Portugala i važne luke, koje mu i danas pripada.
Doživeo je renesansu i obnovljen je kao zvanično mesto „zlatnog grada" južne Evrope. Nakon decenijskog dremeža, moderan, ustreptao i kosmopolitskog identiteta, danas je nalik onom sjajnom gradu iz 15. i 16. veka, godina sjajnih dostignuća i otkrića, kada je Lisabon bio centar trgovine sa istokom i startna pozicija za pomorska istraživanja zemljine kugle.

Šta morate posetiti
Arhitektura Lisabona odiše renesansom, barokom, gotskim elementima i keramičkim pločicama. Svakako bi trebalo prošetati četvrtima Baixa i Chiado i upoznati se sa arhitekturom 19. veka. U Baixa je zanimljivo videti katedralu Concei Velha kao i Casa dos Bicos iz 16. veka. Radnička klasa decenijama živi u Alkantari, gde možete videti tradicionalni način života. Obavezno bi trebalo pogledati jedno od remek-dela vojnog građevinarstva, tvrđavu Tore de Belem u Aveniji Brazilija, koju je još u 16. veku izgradio kralj Manuel I, a danas je pod zaštitom Uneska, a i Mosteiro dos Jeronimos, remek-delo manuelinske arhitekture. Od brojnih muzeja preporučuju se muzeji fondacije Kaluste Gulbenkijana i muzej na Trgu Imperije gde možete videti brodove stare više od tri stotine godina, ali veoma dobro restaurirane.
Opsežna rekonstrukcija grada 1990-tih iznela je u prvi plan brojne gradske atribute i atrakcije, kako one stare tako i nove. Infrastruktura grada je unapređena, sa novinama kao što je impresivni most Vasko de Gama preko reke Težo, koji povezuje gradski aerodrom sa mrežom nacionalnih motornih puteva i učinio dostupnijim ostale krajeve Portugala. Ovde je nov železnički čvor, Gare de Orijente, koji je vrhunac nove moderne granice istočne obale Teža, nazvan Santjago Kalatrava, koji povezuje Lisabon sa ostalim delom Evrope.
Zabava od jutra do sutra!
Stare gradske četvrti su prepune restorana i kafića sa zvukom fado muzike. Četvrt Bairo Alto živi za fado muziku, a to je istovremeno i jedna od popularnijih četvrti. A najpoznatije fado kuće su "Cafe Luso", "Clube de fado", "O Forcado". Bairro Alto, Docas, Baixa, Alcantara, Chiado imaju veliki izbor restorana, kafića i diskoteka sa dugogodišnjom tradicijom. Ne treba propustiti provode u klubovima i kafićima kao što su "B. Leza", "Martinho da Arcada", "A Baiuca", "Belem bar cafe", "Blues cafe".
Sve je otvoreno do dva sata, ali diskoteke rade i do šest sati ujutru, mada zabava traje od jutra do sutra! Ako želite da vidite najstariju kafanu u gradu, Martinho da Arcada, posetite Trgovački trg (Praca do Comercio), trg na kom se nalazi kip Don Žozea I.

U slavu otkrića
O zlatnoj eri Portugala svedoče spomenici na kojima su jedra osnovni motiv, podsećajući na vreme kada je nacija, s leđa stešnjena planinama, krenula da se širi jedinim mogućim putem - preko okeana, do Indije i nepoznatog sveta: Brazila i Latinske Amerike. „Spomenik otkrićima" stoji na mestu odakle su isplovljavali brodovi Vaska de Game i drugih moreplovaca koji su razbili mit o kraju sveta.
Raspoloženje Lisabona je vedro i sjajno, prisno, sveže i uvek spremno da pruži dobrodošlicu svetu kao jedan od sjajnih gradova Evrope.

U samom gradu živi oko 1.600.000 ljudi, a sa prigradskim naseljima taj broj dolazi do 2.900.000. Kao dan grada proslavlja se 13. jun, dan Svetog Antonija. Grad Lisabon je podeljen na 53 opštine i prostire se na 84.4 kvafratna kilometra, od čega 10 km2 zauzima park Monsanto, koji se smatra najvećim u Evropi.

Bakšiš
Obično su napojnice već uračunate u vaš račun, a ako nisu, onda je ljubazno ostaviti oko 10 odsto na sumu računa. Taksisti i konobari vrlo rado primaju bakšiš, ali često će vam sam račun zaokružiti na prvu okruglu cifru.