Broj 43
Početna > Zanimljivosti > ZAVEDITE GA BOJOM!

Uloga boja u nasem životu

ZAVEDITE GA BOJOM!

Psiholozi tvrde da boje imaju veliki uticaj, ne samo na ponašanje određene osobe, već i na reakciju okoline na nju

Uticaj određenih boja možemo da „upotrebimo" za ostvarenje svojih ciljeva. Dobro je poznavati potencijalne mogućnosti svake boje, tj. kako njom utičemo na okolinu. Obratite pažnju na boje koje birate u svojoj garderobi, jer svaka nijansa ima dejstvo i ukazuje na određeno emocionalno stanje ili poruku.
 
  Važne psihološke sugestije i poruke koje boje nose sa sobom:
  - Bela odeća odaje utisak nežnosti, psihološke i emocionalne zavisnosti ili mekoće.
  - Ne treba previše koristiti i često eksponirati zelenu boju pri izboru odeće jer u dužem vremenskom periodu posmatranje figure u zelenom izaziva osećaj dosade kod okoline, čak deluje i monotono ili uspavljujuće.
  - Crvena boja, naročito purpurni tonovi, mogu da zavedu onoga ko vas posmatra... Zato oprezno!
  - Psiholozi posebno ističu da narandžasta boja jača volju i izaziva euforično raspoloženje. Ako vam nedostaje maštovitost ili inspiracija ili kada ste loše raspoloženi, obavezno obucite nešto narandžasto i ne zaboravite da se što češće pogledate u ogledalu.
  - Hladne tonove obično biraju povučene osobe. Oni ne pokazuju svoja osećanja i vrlo su zatvoreni, rezervisani i ćutljivi.
  - Tople, jarke tonove, preferiraju ekstravertne osobe. Oni su vrlo druželjubivi, emocionalno otvoreni, srdačni, temperamentni i zabavni.
  - Mediteranski narodi, koji žive u vrelim sunčanim predelima, skloni su jarkim bojama, dok severnjaci, uzdržani i smirenog ponašanja, preferiraju prigušene i mirnije tonove.
 
  Simbolično značenje boje uvek treba tražiti u korenu i tradiciji svake kulture i kod određenog naroda. Tako je, npr. kod jednog naroda bela boja oličenje radosti i čistote, a kod drugog simbol za žalost i tugu.