Broj 43
Početna > Zanimljivosti > VODENI SVET U VAŠEM DOMU

Akvarijum

VODENI SVET U VAŠEM DOMU

Jedan od načina da u svom domu uvek imate deo prirode jeste akvarijum sa ribicama

Kada se odlučite da nabavite akvarijum, pred vama je mnoštvo egzotičnih vrsta. Nemojte zaboraviti da je neophodno da im obezbedite najbolje moguće uslove kako bi bile uvek zdrave i vesele. Za početak razmislite o veličini akvarijuma, koliki treba da bude, gde ćete ga postaviti, kakvim biljem ćete ga ukrasiti... Imajte u vidu da ribica dužine tri-četiri centimetra zahteva tri do pet litara vode.
 
  Priprema
  Pre nego što napunite akvarijum vodom, potrebno je da ga smestite na odgovarajuće mesto. To nikako ne sme da bude na suncu, niti u blizini prozora ili električnih aparata. Najbolje mesto za akvarijum je najtamniji ugao u prostoriji, a vodite računa da postolje bude dovoljno snažno i obezbedite odgovarajuće veštačko osvetljenje. U sam akvarijum prvo stavite odgovarajuću podlogu, a zatim opremu - filter za vodu, grejač, raspršivač vazduha i bilje, kao i glinene posudice koje služe da se ribe u njih sakriju.
  Kada ste sve poređali, polako nalivate vodu koja je odstajala tri do pet dana i izgubila miris supstanci koje se koriste za njeno prečišćavanje, a eventualna nečistoća je pala na dno u vidu taloga. Preporučuje se da, pre nego što donesete ribice, filter pročišćava vodu najmanje 24 sata. Grejač treba vodu da zagreje do odgovarajuće temperature. Dogodiće se verovatno da u prve dve nedelje voda naglo potamni da bi posle par dana ponovo dobila svoju prvobitnu boju i providnost. Pošto ste pripremili akvarijum, možete kupiti ribice.
  Koje ribice odabrati
  Za početak se preporučuju zlatne ribice, gupi, moli, plati, zebrice, mrenice... Najbolje je da izaberete vrstu o kojoj nešto znate. Popričajte sa prodavcem koji će vam najčešće vrlo rado reći odakle ribica potiče, koliko je stara, čime se hrani i kakvog je karaktera (ne mogu se kombinovati sve vrste ni zbog temperamenta). Svaka riba koju kupite treba prvo da prođe kroz karantin, da najmanje 14 dana živi u odvojenoj posudi. Tako ćete, ukoliko je ribica bolesna, to primetiti na vreme i sačuvati ostale stanovnike vašeg akvarijuma od eventualne zaraze. Isto važi i za biljke koje ste tek kupili. Njih najpre dezinfikujte blagim rastvorom kalijum-permanganata, a zatim dobro isperite čistom vodom i ostavite tri-četiri dana u odvojenoj posudi sa vodom.
  Ishrana ribica
  Nemojte žuriti da nahranite ribice čim ih donesete kući. Gladovanje od tri-četiri dana će im naneti manje štete nego ako biste im dali neodgovarajuću hranu. Ribice se hrane jednom dnevno. Dajte im po prstohvat hrane nekoliko puta - koliko da pojedu za deset minuta, a da nema ostataka jer je najčešći problem početnika preterivanje sa količinom hrane. Redovne doze vitaminskih i mineralnih preparata su važne koliko i osnovna hrana koju dajete. Kada ovim malenim stvorenjima nedostaju vitamini, bolesti dolaze veoma brzo i često mogu biti fatalne. Jedan od jednostavnijih načina da to izbegnete je da svaki put nabavljate drugu vrstu hrane.
  Temperatura u akvarijumu treba da je uvek ista i ne biste smeli dopustiti variranja veća od dva-tri stepena u odnosu na preporučenu. Imajte na umu i da različite vrste traže različite uslove pa se neke kombinacije i zbog toga ne mogu držati u istom akvarijumu.
  Premeštanje ribica
  Izbegavajte da premeštate ribice iz jednog akvarijuma u drugi rukom jer vaša topla i suva koža može opariti telo ribice. Takođe, na ljudskoj koži ima bakterija koje možda nisu opasne za čoveka, ali mogu biti smrtonosne za ribice. Budite veoma pažljivi i pri premeštanju ribica jer je svaka ranica na njihovom telu pogodna za infekciju ili parazite. I kada hranite vaše ljubimce ili proveravate temperaturu u akvarijumu, izbegavajte da dodirujete vodu. Za proveravanje temeperature služi termometar.