Broj 43
Početna > Poznati > U ZNAK SEĆANJA

Todor - Toše Proeski

U ZNAK SEĆANJA

Todor - Toše Proeski bio je jedan od najboljih makedonskih i balkanskih vokala svih vremena.
Rođen je 25. januara 1981. godine u Kruševu, a tragično poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. na autoputu u Hrvatskoj.
Svoju sklonost ka muzici pokazao je još kao mali, učestvujući na dečjem festivalu „Zlatno slavejče" u Skoplju. Od tada pa sve do njegove tragične smrti, njegova karijera je išla samo uzlaznom putanjom. Izdao je sedam albuma, a CD „Pratim te" smatra se jednim od najuspešnijih albuma balkanske muzičke scene.
Na Beoviziji pobeđuje 2003. godine sa pesmom „Čija si", koja postaje veliki hit. Predstavljao je Makedoniju na Evroviziji u Turskoj 2004. godine, a evropski mediji i muzički kritičari isticali su njegove fantastične glasovne mogućnosti. Svaki novi CD donosio je Tošetu sve veću popularnost, a koncerti širom bivše države ostavljali su publiku bez daha. Njegov poslednji album „Igra bez granica" objavljen je u avgustu ove godine i dostigao je zlatan tiraž za samo mesec dana.
Održao je veliki broj humanitarnih koncerata, učestvovao u akcijama za pomoć deci sa posebnim potrebama i deci bez roditelja, pomagao siromašnima. Zbog toga ga je Unicef 2004. godine proglasio za ambasadora dobre volje. Uprkos ogromnoj popularnosti, bio je izuzetno skroman, neposredan, drag, kulturan, vaspitan i fin mladić. Publika ga je zbog toga obožavala.
Ostaće upamćen kao skroman dečko koji je svojim anđeoskim glasom uspeo da dopre do srca svih nas.