Broj 43
Početna > Lepi i zdravi > PRIRODNIM LEKOVIMA DO ZDRAVLJA

Izborite se s prehladom

PRIRODNIM LEKOVIMA DO ZDRAVLJA

Curenje nosa i crvenilo grla su neprijatni simptomi koji prate prehladu. Mnogi će odmah posegnuti za „svemogućim" antibioticima verujući da će se brzo osloboditi ovih tegoba. Još više će se razočarati kada vide da im nije bolje, ali nije ni čudo jer je reč o virusnim, a ne bakterijskim oboljenjima. Pomoći će lako dostupni prirodni lekovi koji će ojačati vaš imuni sistem

Već pri pojavi prvih simptoma prehlade odmah tragamo za rešenjem kojim će sve nelagodnosti brzo biti otklonjene. Ali, ponekad je bolje da se malo strpimo jer ćemo tako brže ozdraviti!
  Povišena temperatura je deo prirodnog procesa u kome telo pokušava pomoću visoke temperature da uništi viruse. Povišena temperatura podstiče bržu i delotvorniju cirkulaciju materija koje uništavaju viruse. Zato ne bi trebalo da odmah obarate povišenu temperaturu. Ako biste izdržali dan-dva s umereno povišenom temperaturom, pre biste ozdravili.
  Kašalj je još jedan produktivan simptom jer pročišćava disajne puteve od guste sluzi koja bi mogla da prenese bacile u pluća i raznese ih po celom telu. Čak se pokazalo da je bolje ne lečiti začepljen nos. Ponekad je bolje da ubrzate krvotok jer se preko njega zagreva zahvaćeno područje i pomaže da se kroz sekret izluče bacili iz tela. Zato, čim osetite prve simptome gripa ili prehlade treba da se utoplite i što više odmarate. Tako ćete sačuvati energiju koja je potrebna telu za imunološku bitku.
  Često izduvavajte nos jer je sekret prepun bacila pa šmrkanjem i uvlačenjem samo rizikujete da infekciju raznesete po celom telu. Ne bi trebalo prejako da izduvavate nos jer ćete stvoriti pritisak koji bi dalje mogao bacile da prenese u ušne kanale i izazove upalu uha. Najbolje je da prstom pritisnete jednu nozdrvu, polako dunete i tako izbacite sekret iz druge nozdrve.
  Inhalirajte se jer para vlaži nosne puteve i opušta. Ako nemate inhalator, isti efekat ćete postići ukoliko dublju posudu napunite vrućom vodom i u nju dodate jednu-dve kapi ulja od eukaliptusa ili nane. Glavu prekrijte peškirom da biste zadržali paru. Udišite je u intervalima od pet minuta.
  Namažite balzam ispod nosa jer mentol, eukaliptus i kamfor otvaraju nosne puteve i pomažu da se obnovi koža koja je iritirana stalnim duvanjem nosa. Takođe, tokom noći možete da stavite pod glavu još jedan jastuk jer ćete tako omogućiti da skupljeni sekret lakše izlazi iz nosa, a ne da se sliva niz grlo.
  Luk i topla slana voda otčepljuju nos. Slana voda rastvara nazalna začepljenja i istovremeno uklanja viruse i bakterije iz nosa. Ovaj rastvor dobija ako se 1/4 kašičice soli i 1/4 kašičice praška za pecivo rastvorite u 2,5 dl tople vode. Zatim kapaljkom ili špricom ubrizgajte vodu u nos tako što ćete prstom zatvoriti jednu nozdrvu. Pustite da ubrizgan rastvor oteče. Postupak ponovite dva-tri puta sa jednom, a onda isto uradite i sa drugom nozdrvom. Čaj od luka će vam pomoći da se oslobodite govora „kroz nos". U dva litra vode skuvajte četiri-pet velikih glavica luka sa 3 /4 šoljice meda. Ostavite da se kuva sat i po - dva, uz povremeno mešanje. Ovaj čaj pijte dok je topao.
  Ispiranje grla je veoma važno jer se na taj način nadoknađuje vlaga u upaljenom grlu. U čaši tople vode rastvorite kašičicu soli i tim rastvorom četiri puta dnevno ispirajte grlo. Da biste ublažili grebanje i promuklost, pijte čaj u kome ima tanina jer on steže membranu. Delotvoran je i rastvor vrlo popularan u narodnoj medicini - iscedite sok od limuna, pomešajte ga sa decilitrom tople vode i u to dodajte kašičicu-dve meda. Ostavite da se ovaj rastvor rashladi na sobnoj temperaturi pa onda njime isperite grlo.
  Pijte tople napitke jer oni ublažavaju nazalno začepljenje, sprečavaju dehidraciju i ublažavaju upalu membrana koje nadražuju nos i grlo. Ako vas začepljen nos toliko muči da ne možete da spavate, popijte šoljicu toplog čaja u koji ste dodali kašičicu meda i 0,3 dl rakije. Ne treba piti više od jedne šoljice jer je previše alkohola kontraproduktivno. Protiv prehlade će dobro doći i napitak koji se pravi kada se u šoljicu vrele vode sipa sok jedne pomorandže, u to doda 1/4 kašičice đumbira i kašičica meda. Napitak treba piti dok je topao.
  Hranom ojačajte imunitet - od prehlade i gripa se možete odbraniti i bez vakcine. Ljudski imunološki sistem sastavljen je od antitela i mnogih drugih elemenata koji su sačinjeni od proteina. Brojne studije pokazale su da imunološki sistem slabi ako se u organizam ne unosi dovoljno proteina ili kalorija i ako se uglavnom jede masna hrana. Takođe, imunitet slabi ukoliko je ishrana siromašna masnoćama ili ugljenim hidratima. Imuni sistem jačaju vitamini B6, B12, C, E i folati, gvožđe i cink. Pravilna ishrana, vežbanje i dovoljno sna pomoći će da se odbranite od gripa i prehlade.
 
  - Crveni i beli luk pomažu telu da se izleči od bronhitisa i drugih infekcija. Beli luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva.
  - Crni i zeleni čaj sadrže katehin, sastojak koji je prirodni antibiotik a i sprečava proliv.
  - Brusnica sprečava da bakterije napadnu bešiku i urinarni trakt.
  - Paprika je puna je vitamina C.
  - Šargarepa je bogata beta-karotenom.
  - Bosiljak ublažava glavobolju koja se java usled prehlade.
  - Čili papričice zbog ljutine otvaraju sinuse, pomažu da se rastvori sluz u plućima i  pojačavaju znojenje.
  - Ren takođe pomaže da se rastvori sluz u disajnim putevima.
  - Borovnice ublažavaju proliv, deluju poput aspirina jer mogu da snize temperaturu i olakšaju bolove.
  - Pirinač ublažava proliv.
  - Banane će umiriti nervozni želudac.