Broj 43
Početna > Lepi i zdravi > NEGA STOPALA

NEGA STOPALA

Za zdravlje stopala je neophodna udobna obuća i redovna higijena

Vaša stopala moraju slobodno da „dišu", njima nije udobno kada su stisnuta u uskim modernim cipelama, koje su možda u trendu, ali se zapitajte koliku cenu vaša stopala plaćaju za to
 
  Čuvajte stopala!                                                                                        
  1. Neka budu suva.
  2. Svaki dan koristite novi par čarapa.
  3. Neka se obuća koju ste nosili osuši do idućeg puta.
  4. Nosite udobnu obuću.
  5. Pažljivo skraćujte nokte.
 
  Kurje oči
  Clavus ili kurje oko je stečena keratodermija koja predstavlja ograničeno zadebljanje kože žućkaste boje sa tvrdom i veoma osetljivom centralnom zonom. Ovo centralno zadebljanje nastaje usled hiperkeratoze, koja se kao trn prostire u dubini epiderma. Nastaje zbog pritiska koji se duže vreme ponavlja kod tesne obuće ili zbog ortopedskih deformacija stopala. Debele i tvrde promene na koži mogu se pojaviti bilo gde na stopalu gde je koža izložena stalnom trljanju obuće. Najčešće nastaju na peti i na bočnim delovima prstiju, gde neudobna i uska cipela najjače pritiska kožu. Na početku, zahvaćeno područje postaje crveno, bolno, a ponekad se javljaju i žuljevi. Kako vreme prolazi, promene postaju tvrđe i deblje, i vrlo su bolne. Kurje oči se javljaju u dva oblika. Meki oblici se javljaju među prstima kao posledica pojačanog pritiska na kožu i znojenja tog područja. Tvrđi oblici se nalaze na gornjim stranama prstiju ili na tabanima zbog pojačanog mehaničkog pritiskanja prilikom hodanja. Sličan tretman koji se koristi i za odstranjivanje bradavica koristi se i ovde - salicilna kiselina se koristi za odstranjivanje naslaga tvrde kože. Sredstva za struganje poput kamena vam mogu pomoći, a stalna nega kože pomaže u sprečavanju vraćanja ovih promena.
  Žuljevi
  Žuljevi na stopalima nastaju zbog nošenja neodgovarajuće obuće, a njihovom nastanku posebno su sklone osobe s ravnim tabanima. Žuljevi ili keratodermije su oboljenja nastala zadebljanjem rožnatog sloja epiderma. Predodređena mesta za žuljeve su: mali prst, zglobovi i prostor između svih prstiju. Što je pritisak cipele dugotrajniji, to je žulj dublji. Žulj u preseku izgleda kao klin čiji je vrh okrenut ka unutrašnjosti kože, vrši stalne pritiske na nerve prsta i izaziva bolove. Žuljevi se javljaju i na tabanima i na peti. Oni su mnogo veći od žuljeva na prstima i mnogo više otežavaju hod. Tesna obuća sa šiljatim vrhovima i visokim potpeticama, naročito ženska, izaziva nepravilnost zglobova, pa i celog stopala. Pritisak sa unutrašnje strane stopala u predelu zgloba palca izaziva zapaljenje jedne sluzne kesice, sa velikim bolovima. Na ovo se nadovezuju promene u zglobu palca, koji se krivi i na kome izrasta kvrga. Kesica preko nastale kvrge može i da se zagnoji. Da biste izlečili žuljeve, treba, na prvom mestu, otkloniti uzrok koji je izazvao njihovu pojavu, a to je, u stvari, tesna i neudobna obuća.