Broj 43
Početna > Lepi i zdravi > MRŠAVITE SKAKUTANJEM

Preskakanje vijače

MRŠAVITE SKAKUTANJEM

Preskakanje vijače je zabavno vežbanje kojim se možete baviti i kod kuće. Preporučuje se kao idealna rekreacija za skidanje kilograma, ali i kao prevencija protiv osteoporoze

Sigurno ste sa drugaricama preskakale vijaču i takmičile se koja će duže izdržati da ne zgazi konopac. Mnogi sportisti se služe ovom vežbom kako bi poboljšali kondiciju, ali osim toga, preskakanje konopca je odlična aerobna vežba koja ne zahteva prostor i ne oduzima mnogo vremena, a uloženi novac je zanemarljiv. Sve što vam treba su kvalitetne patike, prikladno uže koje je dovoljno dugačko i prostor gde možete da poskakujete. Imajte na umu da preskakanje konopca sat vremena sagoreva oko tri stotine kalorija. Osim što spada među najintenzivnije vežbe, preskakanje vijače je odlično za srce, pluća, a pored toga povećava i gustinu kostiju čime je smanjena mogućnost osteoporoze.

Tehnike preskakanja
Ako nikada do sada niste imali priliku da preskačete vijaču, najbolje bi bilo da počnete sa osnovnim dvonožnim skokom, a kada uđete u formu, možete da isprobate i ostale tehnike. Vrlo je bitno da dužina konopca odgovara vašoj visini. Kako biste to proverili, uzmite ručke vijače i skupljenim nogama stanite na konopac. U tom položaju laktovi ruku moraju da budu pod pravim uglom. Naravno, kao i pre svake vežbe, preporučuje se lagano zagrevanje kako ne bi došlo do neželjenih povreda.

Dizajnirane vijače
U osnovnom dizajnu vijače nije bilo velikih promena, ali je moderna tehnologija osmislila mnoge varijacije na tu temu. Na primer, užad su počela da se proizvode od najlonskih niti, za razliku od prvobitnih užadi. Inovacije su prošle i ručke, koje se danas prave od drveta, gumene pene ili plastike. Oblik je urađen da bi se vijača bolje obuhvatila i da prilikom vežbanja ne žuljaju dlanove. Savremene vijače su i one sa ugrađenim aparatom za praćenje rada srca, a sve karakteristike utiču na njenu cenu. Pri kupovini, najbolje bi bilo da sami procenite šta vam je potrebnije i u skladu sa time krenete u kupovinu.

Vežbanje uz muziku
Preskakanje vijače je odličan trening za kondiciju, a u kombinaciji sa istezanjem ili nekom drugom vežbom, telo ćete dovesti u zavidnu formu i rešićete se viška kilograma. Od 30-40 minuta dnevno, bar tri puta nedeljno preskačite vijaču i možete biti sigurni da će vaše kosti ostati čvrste, a zglobovi pokretljiviji. Za trening sa vijačom preporučujemo muziku. Osim što služi za opuštanje, preskakanje vijače uz omiljenu melodiju utiče i na smanjenje umora nakon većeg broja ponavljanja. Muziku birajte prema sopstvenom ukusu, a najbolja je ona bržih ritmova koja će probuditi dobro raspoloženje, pozitivnu energiju i želju za vežbanjem.