Broj 43
Početna > Lepi i zdravi > HRANOM DO ZDRAVLJA

Znate li šta jedete

HRANOM DO ZDRAVLJA

Uzrok većine savremenih bolesti je nepravilna ishrana, pogrešan izbor i kombinovanje namirnica

Osnovni problem savremenog čovečanstva u pogledu nepravilne ishrane jeste prekomerno uzimanje šećera, masti i soli, nedovoljno posvećivanje pažnje pripremanju hrane, neznanje o vrednosti i neophodnosti unošenja voća i povrća, konzumiranje belog umesto integralnog brašna, belog šećera umesto prirodnih zaslađivača, nedovoljno uzimanje semenki kao što su badem, orah, lešnik, suncokret, golica, susam, kikiriki.
  Za normalno funkcionisanje organizma i dobro zdravlje potrebno je uneti više od 60 hranljivih materija: ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina i minerala, vode. Osnovne grupe namirnica u kojima se one nalaze su voće i povrće, hleb i žitarice, mleko i mlečni proizvodi, masnoće, mahunarke. U nekorisne i štetne namirnice spadaju sva slatka gazirana pića, čips, svi veštački slatkiši...
 
  Gram masnoće = 9 kalorija
  Masti obezbeđuju masne kiseline neophodne za rast i kalorije koje daju energiju organizmu. Međutim, preterano uzimanje stvara višak kalorija koji se u organizmu taloži u vidu masti (salo) i izazivaju gojaznost, kardiovaskularne probleme, moždani udar i rak.

  - Masnoća na tanjiru ostaje 3 sekunde,
  - u ustima 30 sekundi,
  - u stomaku 30 minuta,
  - u arterijama 30 godina.

  Po propisima Svetske zdravstvene organizacije, masti u ishrani dece u obdaništima ne smeju da pređu 30 odsto. Kod odraslih, posebno starijih, taj procenat bi trebalo da bude sveden na minimum. Hrana koja sadrži visok procenat masti: puter, sir, majonez, pomfrit, ulje, pića, punomasno mleko, prelivi za salate, čokolada, sladoled, orasi, slatkiši.
 
  Gram šećera = 4 kalorije
  Šećeri najbrže proizvode energiju i masnoće. To su prosti ugljeni hidrati, koji u organizmu trenutno sagorevaju i ne zadržavaju se dugo, tako da energija kratko traje i ponovo se oseća potreba za hranom i to uglavnom šećerima. Preterane količine utiču na pojavu gojaznosti (jer se višak šećera u organizmu pretvara u mast), karijesa, visokog krvnog pritiska, dovodi do uništavanja kalcijuma... Posebno je važno osvestiti i izbegavati hranu koja u sebi sadrži „skriveni šećer", a to su, pre svega, gazirana slatka pića, čokoladno mleko, kremovi, bombone, peciva, pite....
 
  3 g dnevno soli
  Preterane količine soli izazivaju povišen krvni pritisak, šlog, srčane probleme, bolesti bubrega i oticanje čitavog organizma, jer so vezuje vodu. Sva prirodna hrana u sebi sadrži određenu količinu soli i ako se priprema na pravilan način, zadržava i so i minerale i vitamine.