Broj 43
Početna > Zanimljivosti > DOBRICE DUŽE ŽIVE

Šta dobijate davanjem

DOBRICE DUŽE ŽIVE

Razlozi za darivanje variraju od čoveka do čoveka. Sažaljenje, dužnost, ljubav, krivica - svi ovi motivi nas navode da delimo vreme, ljubav, krivicu, ali i našu energiju. Novo istraživanje otkriva iznenađujuće činjenice o onome šta dobijamo zauzvrat. Bilo da dajemo finansijsku pomoć materijalno ugroženima ili pomažemo baki da pređe ulicu, osećaj zadovoljstva koji zauzvrat dobijamo je neverovatan

Po rečima naučnika, davanje predstavlja mnogo više od prolaznog osećaja koji čini da se osećate dobro. Ono ima veliku ulogu i za vaše zdravlje. U jednom istraživanju koje je uključilo 2000 ljudi, rađenom u Institutu za gerijatriju u Kaliforniji, ljudi koji su volontirali u jednoj ili više organizacija imaju 44 odsto manje šanse da umru u poređenju sa onima koji nisu nikada volontirali. Ovi rezultati su dobijeni posle posmatranja faktora kao što su zdravlje, vežbanje i bračni status. Volontiranje je bolje čak i od vežbanja četiri puta nedeljno (30 odsto) ili odlaska u crkvu (29 odsto). Drugo istraživanje u kojem je učestvovalo 427 žena pokazalo je da žene koje su se bavile bilo kakvom vrstom humanitarnog rada psihički bolje funkcionišu posle 30. godine. Posle prestanka pušenja, ovo je najbolja moguća stvar koju možete da učinite za svoje zdravlje. Činite dobra dela jer su ona sama po sebi nagrada.
 
  POMOZITE BEZ RAZLOGA
  Kako to funkcioniše? Nedavno istraživanje sugeriše „da pomaganje, odnosno darivanje stvara dobar osećaj u vama jer bivate nagrađeni impulsima dopamina" - neurotransmiterima povezanim sa osećajem zadovoljstva i nagrade. Bioetičar Stiven Post, inače koautor knjige Zašto se loše stvari dešavaju dobrim ljudima, kaže - „Ako želite bolji život, zdravlje i osećaj povezanosti i nade, onda pomažite drugima."
 
  LEPOTA MALIH STVARI
  Ne morate da napustite posao i pridružite se mirovnim snagama da biste činili plemenita i dobra dela! Sve počinje sa malim stvarima. Ukoliko učinite jednu lepu stvar svaki dan, shvatićete da nesebičnost ima nebrojeno oblika, čak i one koje nikada ne biste očekivali. Možete da počnete tako što ćete, na primer, saslušati prijatelja ili ostaviti malo veći bakšiš konobaru u vašem omiljenom kafiću. Poslušajte savet doktora Posta - „Pomozite nekome svaki dan i imaćete srećniji, zdraviji i duži život."