Broj 42
Početna > Zanimljivosti > ŽENA ZA VOLANOM!

Korisni saveti vozačima

ŽENA ZA VOLANOM!

Veća sigurnost na putu ima veze sa navikama u toku vožnje, ali i održavanjem vozila. Poznati vozač Agnes Enš dao je nekoliko korisnih saveta koji bi mogli pridoneti većoj sigurnosti žena na putu

1. Redovno pregledajte gume zbog mogućeg nepravilnog trošenja, pukotina, izbočina ili stranih tela. Nikada ne vozite s „ćelavim” gumama. Redovno kontrolišite gume, proveravajte barem jedanput mesečno pritisak i to samo kada su gume hladne.
  2. Proverite da li su svi saputnici vezani sigurnosnim pojasom i ima li u automobilu ili prtljažniku nepričvršćenih velikih ili teških predmeta koji bi mogli da povrede putnike prilikom iznenadnog kočenja.
  3. Po kišovitom vremenu prilagodite način vožnje stanju na putu. Udvostručite udaljenost koju inače imate od vozila ispred sebe. Put koji je vozilu potreban za potpuno zaustavljanje po kišovitom vremenu je dvostruko duži. Letnje oluje i veliki pljuskovi u velikoj meri smanjuju i vidljivost i mogu biti veoma opasni.
  4. Prva kiša raskvasi sloj prašine i pomeša s opalim lišćem, zbog čega su putevi vrlo klizavi.
  5. Kad vozite preko duboke bare, vozite sporo, sve vreme vrlo blago pritiskajte kočnicu - to pomaže da se kočnice osuše.
  6. Ako vam se auto pokvari, pomerite ga što dalje od puta i upalite upozoravajuća svetla, a poklopac motora ostavite otvoren. Izađite iz vozila i stanite iza zaštitne ograde. Ako ne možete da pomerite vozilo s puta, neka saputnici izađu kad je sigurno i neka se pomere na mesto gde se ne odvija saobraćaj. Iz vozila uvek izlazite na stranu na kojoj nema automobila. Ako ste ostali na putu sa samo jednom voznom trakom i idete po pomoć, uvek hodajte onom stranom puta na kojoj ćete biti okrenuti prema dolazećim vozilima.
  7. Pre nego što sednete za volan novog ili iznajmljenog vozila, dobro ga pregledajte. Morate znati kako se otvara prtljažnik, gde su upozoravajuća svetla i sigurnosni trokut, prva pomoć i rezervna guma. Prošetajte oko vozila i pregledajte kakvo je njegovo opšte stanje i kakvo je stanje guma.
  8. Kada krenete na put, uvek imajte uz sebe mobilni telefon s napunjenom baterijom. Programirajte komande svoga telefona tako da vam bude omogućeno brzo biranje brojeva za hitne pozive u slučaju nesreće.
  9. Tokom vožnje pazite na neobične zvukove i proveravajte merna pomagala u vašem vozilu. Ako primetite bilo šta neobično, zaustavite vozilo na sigurnom mestu i pokušajte da utvrdite moguće razloge. Što pre odvezite auto na pregled kod mehaničara.
  10. I zapamtite da ni u kom slučaju ne smete piti alkoholna pića i voziti.
 
  SAVETI ZA DUGA PUTOVANJA
 
  1. Svaka dva sata napravite 10 minuta odmora.
  2. Za vreme svakog odmora uradite nekoliko vežbi za istezanje mišića.
  3.
  Jedite pametno, što znači malo i često, najbolje za vreme svakog odmora. Ako pojedenu hranu udružite u jedan jedini obilan obrok, možete postati pospani.
  4. Na pauzama za odmor uz autoput, nikad ne puštajte decu da odu bez pratnje.
  5 Ako postanete previše umorni za siguran nastavak puta, zaustavite se.
  6.
  Izbegavajte prevelike količine stimulativnih sredstava kakav je, recimo, kofein. Oni prividno smanjuju vaš osećaj umora, a zapravo vas ne čine ništa budnijima.
  7.
  U rezervoaru uvek imajte dovoljno goriva. Možda izgleda samo po sebi razumljivo, ali na dugim putovanjima najbliža benzinska pumpa može biti udaljena i do 50 kilometara.