Broj 42
Početna > Zanimljivosti > USNE ZAVODNICE

Simbol moći - crveni karmin

USNE ZAVODNICE

Ako želite da promenite nešto na sebi, nemojte farbati kosu - promenite boju karmina! Ove jeseni u modi je glamurozan izgled koji karakterišu jarkocrvene usne

Još od vremena Kleopatre, od 60. godine pre naše ere, žene stavljaju razna kozmetička sredstva na usne. I u staroj Grčkoj poznata je upotreba kane i raznih kreona kojim su isticale usne. Kraljica Elizabeta kao trendseterka svog vremena nosila je crveni ruž. Ali, nisu svi bili zaneseni karminom. Britanski parlament doneo je 1770. zakon koji kaže da se žena koja nosi karmin koristi veštičjom prevarom. Kraljica Viktorija je smatrala da je nekulturno farbati usne. Baš zbog toga, od 1880. godine crveni karmin se sve više nosi kao simbol slobode, moći i strasti. Godine 1949. Hazel Bišop je napravio prvi dugotrajni karmin, koji neće otići sa prvim poljupcem.
U dalekom Japanu, gejše su svoje lice mazale u belo, a usne u crveno. Crvene usne su oduvek predstavljale univerzalan simbol lepote. Danas u Americi 92 miliona žena ne izlazi iz kuće bez omiljenog karmina.

Dive crvenih usana
Setite se holivudskih lepotica! Merilin Monro je bila prva koja je smelo nosila blajhanu plavu kosu i jarkocrvene usne. Neprikosnovena zavodnica Elizabet Tejlor je svoje usne šminkala u crveno u zenitu popularnosti. Nezaboravna je i scena iz filma „BUtterfield 8” kada lik Elizabet Tejlor, Glorija Vandrus piše poruku na ogledalu crvenim karminom. Glorija Svanson i Lana Tarner su takođe popularizovale crveni karmin.
Ni današnje lepotice ne zaostaju u korišćenju crvenog karmina kao ultimativnog elementa zavođenja. Crvenokosa glumica Ališa Vit izgleda zapanjujuće sa svetlocrvenom kosom i savršenim crvenim usnama. Koja žena ne bi htela da izgleda tako zanosno? Skarlet Johanson sa platinastoplavim kovrdžama i punim crvenim usnama, gotovo da bi mogla da parira legendarnoj Merilin Monro.

Usudite se
Naravno da zanosne i vrele crvene usne nisu rezervisane samo za holivudske lepotice. Ako želite da promenite nešto na sebi, nemojte farbati kosu - promenite boju karmina!
Nek vam je na pameti da je crvena univerzalna boja. Nosite je sa samopouzdanjem ili je nemojte uopšte nositi. Izaberite nijansu koja se slaže sa bojom vašeg tena.
Na primer, ako vam braon i zemljani tonovi više odgovaraju, izaberite ciglacrvenu i nijansu crvene koja više vuče na braon. Ukoliko vam dugine boje lepo stoje, odaberite pravu crvenu. Ako imate zlatan ten, koristite crveni ruž sa daškom zlatne.

Crvene usne imaju veze sa klasičnom lepotom i otvorenim seksepilom. Crvena je boja koja ne prolazi nezapaženo. Da biste nosili crveni ruž na usnama, neophodna vam je doza samopouzdanja.