Broj 42
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA JE TOFU?

Sir od soje je prepun minerala

ŠTA JE TOFU?

Sir od soje ili tofu, danas je u upotrebi širom sveta. Nutritivno veoma bogata namirnica poreklom je sa ostrva Jave i jedna je od najrasprostranjenijih u Aziji gde se priprema na bezbroj načina i u slanoj i slatkoj varijanti

Tofu se pravi zgrušavanjem proteina iz soje, sličnom tehnikom kao za pravljenje mlečnog sira pa ga zato i nazivaju sojinim sirom. Proces počinje mlevenjem soje koja se meša sa vodom, a zatim prokuvava kako bi se uništila hemijski štetna materija tripsin inhibitor, koja je prisutna u sirovoj soji. Zatim se tako prokuvana kaša od soje cedi i od toga dobija sojino mleko. Posle toga se dodaju aditivi za zgrušavanje kako bi se dobio konačan proizvod. Kvalitet tofua zavisi od temperature mleka i aditiva koji se koriste u ovom procesu. Najčešće je reč o kalcijum-sulfatu ili magnezijum-hloridu. Zgrušavanjem nastaje sojino mleko koje se odvaja od surutke i stavlja u kalupe u kojima se formira tofu.
 
  SIR BEZ HOLESTEROLA
  Tofu ima blag ukus zbog čega može da se kombinuje sa raznim dodacima. Odlično ide u kombinaciji sa sojinim sosom. Izuzetno je bogat brojnim mineralima, posebno kalcijumom, vitaminima i belančevinama, što ga čini idealnim i potpunim obrokom. Takođe, za one koji nisu vegetarijanci, tofu je najbolji dodatak uz mesne proizvode. Pošto ne sadrži holesterol, lekari ga preporučuju osobama sa kardiovaskularnim problemima.
 
  ODLIČNA ZAMENA ZA MESO
  Ako se koristi kao zamena za meso, najbolji je dimljen, mariniran ili pečen. Mekani tofu naziva se još i tofu fa. On se posebno koristi za pravljenje pudinga, preliva, penastih umaka ili u kombinaciji sa slatkim prelivima. Tofu se rado jede i mariniran kao prilog uz pirinač. Postoje dve vrste marinade. Prva, fu-ru se pravi od začinjenog belog vina, dok je marinada od crvenog vina nan-ru. Iako se najviše tofua godišnje proizvede u Aziji, on se uglavnom pravi od soje koja je odgajena u Kanadi. Prema istraživanjima koja je objavio časopis Plant Foods for Human Nutrition, korisno je da se uz porciju tofua popije svež sok od pomorandže jer vitamin C značajno povećava biorazgradivost gvožđa i njegovu apsorpciju u organizmu.