Broj 42
Početna > Lepi i zdravi > SLIČNO SE LEČI SLIČNIM

Šta je homeopatija?

SLIČNO SE LEČI SLIČNIM

Homeopatija je metod lečenja kojim se ne otklanjaju simptomi neke bolesti, već prepoznaju razlozi zbog kojih je došlo do oboljevanja

Pri homeopatskom dijagnostikovanju lekar obavezno sagledava psihološko i emocionalno stanje pacijenta i na osnovu dobijenih rezultata određuje lekove koji su napravljeni isključivo od biljaka, minerala i životinja. Filozofija homeopatije počiva na principu da su naše telo, um i emocije nerazdvojni pa će tako svako iskustvo koje smo imali ostaviti trag u telu, ali i emotivnoj sferi. Takođe, homeopata će utvrditi i kakav je nivo energije pacijenta i na koji način on reaguje na svoje okruženje. Tako, na primer, neispoljeni emocionalni stres može da prouzrokuje pad imuniteta, probleme u sistemu za varenje, poteškoće sa snom i otežan razgovor. S druge strane, emocionalni nemir manifestovaće se kroz fizičke probleme.
  Kinin protiv malarije
  Jedan od pionira homeopatije bio je Samuel Haneman (1755-1843), nemački naučnik, lekar i poliglota. Bio je nezadovoljan medicinom svoga vremena jer nije uspeo da izleči svoju ćerku od difterije zbog čega se povukao iz prakse i počeo da istražuje druge načine lečenja. Zaključio da je da je kinin veoma koristan u lečenju malarije jer izaziva simptome malarije. Otkrio je i da crveni luk, zbog koga nam zasuze oči i procuri nos dok ga sečemo, može biti odličan lek protiv prehlade.
  Kako izgleda homeopatski pregled
  Ako se pacijent javi prvi put, njegov razgovor sa homeopatom može da potraje i dva sata. Osim što će pacijent detaljno ispričati kakve ima tegobe, kako ih preživljava, kako spava, uslediće i pitanja koja nije navikao da mu postavljaju u lekarskoj ordinaciji, poput onih šta voli da jede, kakav mu je stil života, šta mu je važno, bez čega ne može pa sve do toga šta ga čini srećnim i da li ima neke hobije. Pacijenti će možda ostati začuđeni detaljnim ispitivanjem koje sprovodi homeopata, ali su sve dobijene informacije veoma korisne za sagledavanje opšteg stanja pacijenta. Na osnovu svega homeopata prepisuje takozvani konstitucionalni lek.
  Konstitucionalni lek
  Homeopatija može potpuno različito da leči dva pacijenta iako, na primer, i jedan i drugi imaju bolesne sinuse i iste simptome bolesti. Konstitucioni lek ne leči samo posledice već otklanja poremećaj na onom nivou na kojem je nastao. Kada dobije pravi lek, pacijentu nestanu tegobe na koje se žalio, ali oseti i dodatni priliv energije i opšte poboljšanje stanja. Poseduje više energije, bolje spava, oseća se vedrijim i jačim. Svaki čovek ima svoj konstitucioni lek, ali on može i kod iste osobe da se razlikuje u različitim životnim periodima. Tako će mu, zbog novih životnih okolnosti koje su izmenile pacijentov pogled na svet, homeopata sada prepisati za istu bolest koju je i pre imao drugačiji lek.
  Simptome ne treba „gurati" u telo
  U uobičajenoj lekarskoj praksi obično se leče telesne posledice bolesti, a ne obraća pažnja na njihov uzrok. Posmatrajući bolesnike koji su kao deca imali polensku alergiju i koji su lečeni kortikosteroidnim preparatima, homeopate su uočile da nisu izlečeni, već je s vremenom došlo do pogoršanja stanja. Kod ovih pacijenata javila se jača alergijska reakcija pa čak i astma, jer su „lečeni" tako da su simptomi samo „ugurani" unutar tela.
  Od čega se prave homeopatski lekovi?
  Homeopatski lekovi se prave od neprerađenih prirodnih supstanci, odnosno biljki, minerala, životinjskog ili ljudskog tkiva. Sam postupak pripremanja se naziva potenciranje, jer se kroz njega povećavaju njihova lekovita svojstva i uklanjaju sve nuspojave. To je postupak kojim se dobija lek razređen i nekoliko stotina puta, ali koji postaje sve delotvorniji. Uobičajenom proizvodnjom homeopatskih lekova, oslobađa se energija osnovne supstance, ona dalje ostavlja svoj otisak u molekulima vode koji zatim postaju nosioci poruke leka.
  Šta homeopatija leči?
  Homeopatski način lečenja ima odlične rezultate u sprečavanju bola, modrica ili otoka kod akutnih povreda, glavobolje, infekcija grla, uha, nosa, grčeva kod beba, stanja posle porođaja, poremećaje u menopauzi, bolne menstruacije, depresije, strahova, kožnih bolesti i alergije.
  Šta homeopatija ne leči?
  Homeopatija nije svemoguća, i ona ima svoja ograničenja. Tako znamo da se dugogodišnje teške, hronične ili neke maligne bolesti ne mogu izlečiti homeopatijom. Homeopatija može da smanji neke tegobe ovih bolesti, ali ne i da ih izleči. Izuzeci su i povrede kod kojih je potrebna hirurška intervencija ili neke mehaničke povrede koje zahtevaju nameštanje, mada pomeren pršljen može da bude i posledica unutrašnje napetosti.
 
  Čarls voli homeopatske lekove
  Engleska kraljevska porodica ima svog doktora homeopatu. Kraljica Meri koristila je homeopatske preparate, zatim kraljica Elizabeta II, a ovoj metodi posebno je privržen princ Čarls koji je čak predlagao da homeopatski tretman bude obuhvaćen zdravstvenim osiguranjem. Evropska zajednica je regulisala homeopatiju direktivom br. 2001/82/EC.
 
  Homeopatsko udruženje u Novom Sadu
  U Novom Sadu postoji Homeopatsko udruženje koje je ujedno i sedište homeopatije u Srbiji. U njemu radi oko pedesetak diplomiranih homeopata, udruženje ima i homeopatsku apoteku sa lekovima za prvu pomoć ili neke druge lekove koje pacijenti mogu da koriste i sami. Međutim, za ozbiljnije lečenje i savete uvek se treba obratiti iskusnijima.