Broj 42
Početna > Poznati > SARA DŽESIKA PARKER

Modna ikona

SARA DŽESIKA PARKER

Ulogom Keri Bredšo ova glumica je postala modna ikona i uzor milionima žena širom planete

Sara je rođena u Nelsonvilu u Ohaju, 25. marta 1965. godine. Roditelji Stiven i Barbara, jevrejski biznismeni, razveli su se dok je ona još bila mala. Njena majka se ponovo udala za Pola Forsta, kamiondžiju, pa je Sara odrasla sa majkom, očuhom i sedmoro braće i sestara. Odmalena je išla na kurseve pevanja i baleta. Njena porodica se 1977. godine seli na Ruzveltovo ostrvo na Istočnoj reci, između Menhetna i Kvinsa. Parkerova je pohađala Američku baletsku školu i profesionalnu dečiju školu, a kasnije gimnaziju Dvajt Morou. Ona i njeno četvoro braće i sestara igrali su u rimejku filma "The Sound of Music", da bi nešto kasnije igrala u brodvejskom mjuziklu „Eni”. Imala je i jednu od manjih uloga u predstavi „Džudi", a kasnije je dobila glavnu ulogu na godinu dana, nasledivši je od Andreje Mekardl i Širli Brus. Godine 1982, Sara je otišla na kasting za sporednu ulogu u TV seriji "Square Pegs". Serija se vrtela samo jednu sezonu, ali je njena gluma jako dobro prihvaćena. Sledeće dve godine igrala je u četiri filma, od kojih je najpoznatiji „Futluz". Dok je gradila filmsku karijeru, Sara je istovremeno sticala poštovanje kao pozorišna glumica, svojom glavnom ulogom psa u ofbrodvejskoj predstavi „Silvija", ulogom u „Kako da uspete u poslu, a da se ne trudite baš mnogo" i nominacijom za nagradu Toni za ulogu u predstavi „Nekada davno na dušeku".

Seks i grad
Kroz osamdesete, Sara je imala stalan posao na televiziji i većinom u neuspešnim filmovima. Posle mirne 1997, Sara je od kuće HBO dobila scenario za komediju „Seks i grad”. Režiser Daren Star je bio odlučan da ona glumi glavnu ulogu. U početku je imala sumnje povodom angažovanja u televizijskoj seriji u sledećih nekoliko godina, ali na kraju je pristala. Prva sezona je postala veliki hit, možda i zato što je u scenariju bilo dosta tema o seksu, iako je Sara imala ugovor u kojem se nije spominjala golotinja.

Ljubavni život
Široj javnosti postala je poznata po romantičnoj vezi sa kolegom Robertom Daunijem Džuniorom. Tokom veze koja je trajala sedam godina Robert Dauni imao je problema sa drogom, što je bio glavni razlog za krah njihove romanse. Sara je ostavila Roberta 1991. godine, a u nedavnom intervjuu za Glob izjavila je: „Volela sam ga i voleo me je. Ipak, provodila sam toliko vremena brinući o njemu da sam znala da to nikome ne donosi dobro. Nisam mogla da ga spasem od velikog problema sa drogom, koji je postao još veći kada sam ga napustila". Sredinom devedesetih upoznala je advokata i novinara Džona Kenedija Džuniora sa kojim je bila u vezi nekoliko meseci. U maju 1997. se udala za glumca Metjua Broderika, sa kojim se upoznala preko svog brata. Venčali su se u istorijskoj sinagogi koja se više ne koristi u religiozne svrhe, a oboje se smatraju „kulturnim Jevrejima". Sara Džesika Parker dugo je gradila karijeru i pokušavala da dostigne holivudske visine, pa je materinstvo odlagala do trideset sedme godine kada je ostala u drugom stanju. U oktobru 2002. godine, Sara i Metju dobili su sina Džejmsa Vilka Broderika, u čast glumca Džejmsa Broderika, Metjuovog oca.

Modna ikona
Čim je počela da se prikazuje serija, Sara Džesika je postala uticajna osoba u svetu mode, jedna od osoba za koju se smatra da ima stila i koja je često spominjana kao „najbolje obučena". Pored rada na filmu i televiziji, često se pojavljivala u vodećim ulogama na Brodveju sa mužem Metjuom Broderikom, a bila je i voditelj MTV nagrada 2000. Nakon završetka poslednje, šeste, sezone serije Seks i grad 2004. godine, dobila je nagradu Emi za glavnu žensku ulogu. Tada je izjavila da nikad neće glumiti u televizijskim serijama, a filmska verzija „Seksa i grada” trebalo bi uskoro da počne da se snima. U decembru 2005. se pojavila u filmu "The Family Stone" i bila nominovana za Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u komediji. Član je uglednog Holivudskog ženskog političkog komiteta, a takođe je Unicefov predstavnik za glumu.