Broj 42
Početna > Lepi i zdravi > LEPA KOŽA U PETOJ DECENIJI

LEPA KOŽA U PETOJ DECENIJI

I u procesu starenja, vaše telo će savršeno funkcionisati ako se zdravo hranite i ostanete aktivni

Lepa koža, zategnuto telo i prefinjen osećaj za stil ne mora da se završi kada uđete u petu deceniju života. Mala je razlika između vežbi i dijeta sa dvadeset i sa pedeset godina. Zapravo, jedina razlika je ta što su zdrava hrana i redovna telesna aktivnost bitnije nego ikada. Sa pedeset i više godina mnoge žene su i dalje u stanju da rade većinu vežbi. Pod ovim se podrazumeva i svakodnevna šetnja u trajanju od 40 minuta, bilo da se na taj korak odlučite sami, ili, što je još lepše, sa partnerom. Druga opcija je da vežbate kod kuće. Na taj način imaćete mir i sami sebi možete da odredite dan i vreme vežbanja.
 
  Ravan stomak u petoj deceniji?
  U pedesetim je veliki problem opuštenost mišića i vezivnog tkiva, a problemi s varenjem lakše nego ikad dovode do nadimanja stomaka. Da li to znači da je bitka za ravan stomak nakon pedesete izgubljena? Ne! Nije lako, ali daleko je od neizvodljivog. Zbog prirodne sklonosti mišića da se u ovim godinama opuste, potrebno ih je redovno trenirati. Ne brinite, to ne znači da morate tri sata dnevno da provodite znojeći se u teretani. Potrebno je da šetate pre doručka makar 30 minuta svakog dana. Posle toga, uradite sledeću vežbu za zatezanje bokova: lezite na leđa, savijte noge, leva ruka i desna noga neka se dodiruju, ruku pomerajte ka spoljnjem delu butine. Vežbu ponovite 15 puta, pa promenite ruku i nogu.
 
  Stres pojačava stvaranje masnih naslaga
  Lako se može desiti da vam stres pojača stvaranje masnih naslaga, a ako još i brzo jedete, varenje će biti otežano, što dovodi do nadimanja stomaka. Ukoliko niste preosetljivi na kofein, varenje možete pospešiti kafom mada ne bi trebalo da uzimate više od četiri šoljice dnevno. Izbegavajte koliko god je moguće sve proizvode od belog brašna, jer ono usporava varenje. Zadržati ravan stomak i nakon pedesete nije nimalo lako, ali ako vam je dovoljno stalo i ako ste uporni, i to možete izvesti. Uz dovoljno truda, čak i bez skupih preparata i nutricioniste.
 
  KAKO SE ŠMINKATI U 50
  Imajte na umu da žene posle pedesete godine lepše izgledaju kada na usnama imaju običan karmin, umesto matiranog sjaja. Usne su takođe podložne procesu starenja, mogu da izgube definiciju i boju. Jedan od trikova je upotreba neutralne olovke za usne pomoću koje one mogu da izgledaju punije. Šminku koristite da istaknete vaše kvalitete i da se osećate sjajno.
 
  1. Nemojte koristiti tešku šminku.
  2. Puderi za lice mogu vam zatvoriti pore, čime će vaša koža postati suva i mat.
  3. Nemojte da vas ponesu modni trendovi. Ne morate da imate svaku modernu boju karmina po svaku cenu!
  4. Koristite hidratantne sapune i mleka za tela. Oni su prijatelji vaše kože.
  5. Dobra i pravilna ishrana pomaže da vaša koža izgleda lepše.
  6. Pijte najmanje dva litra tečnosti dnevno, blagotvorno deluje na hidrataciju kože.
  7. Obavezno koristite proizvode sa zaštitnim faktorom SPF 15.