Broj 42
Početna > Putovanja > KRALJICA DUNAVA

Budimpešta

KRALJICA DUNAVA

Glavni grad Mađarske nastao je povezivanjem Budima i Pešte prelepim mostovima preko Dunava

Budimpešta, poznata kao „kraljica Dunava", odlikuje se kulturom koja osvaja i zavodi, mnogobrojnim istorijskim zgradama, mostovima i bulevarima... Na svakom koraku se oseća romantična atmosfera koja čini da Budimpešta ima status istočnoevropskog Pariza. Budimpešta je nastala spajanjem Budima i Pešte, gradova sa dve strane Dunava. Budim je karakterističan po kaldrmisanim ulicama i malim živopisnim kućama. Pešta je smeštena na prostranom i ravnom terenu i ona je komercijalna oblast grada.
  Kraljevska palata i crkva
  Smeštena na vrhu brda, u slikovitoj oblasti Budima, palata je bila prvo sedište kralja Bele u 13. veku, a u toku narednih 700 godina bila je rezidencija mnogih kraljeva. Danas je to najvažniji državni kulturni centar i sedište brojnih muzeja. Crkva je stara 700 godina, poznata je i kao Matijas crkva, zbog nacionalne uloge kralja Matijasa, zaštitnika učenja, koji je obnovio i mađarsku državu. Ova crkva je jedna od najpoznatijih građevina u kojoj su krunisani kraljevi, kao i venčanje kralja Matijasa. Pošto je crkva izuzetno akustična, danas se u njoj održavaju koncerti, recitali i horske svečanosti.
  Gelert brdo
  Ovo brdo nudi fantastičan pogled na grad, obuhvatajući i Budim i Peštu kao i Dunav koji se prostire između njih. Brdo je dobilo naziv po biskupu koji je preobraćao paganske Mađare u Hrišćane, ali je po legendi ubijen tako što je bačen niz brdo u reku. Statua biskupa stoji u podnožju brda. Na njegovom vrhu je spomenik Slobode, ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede, u znak sećanja na sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine. Iza spomenika je citadela odnosno utvrđenje, izgrađeno nakon revolucije 1848. da obezbedi vojnu kontrolu u kasnijim napadima. Na brdu se takođe nalazi puno termalnih kupatila, a najpoznatije je Gelert kupatilo u okviru hotela Gelert, gde dolaze viđeni Mađari da uživaju u blagodetima termalnih voda.
  Zgrada Parlamenta i Lančani most
  Na samoj obali Dunava se nalazi zgrada Parlamenta, impozantno obeležje i najistaknutiji objekat gradske panorame. Sa crvenim kupolama i belim, kamenim, mrežastim ukrasima, to je najdekorativnija gradska građevina. Grandiozno zdanje prostire se na 250 metara duž obale, a otvoreno je samo za grupne turističke posete.
  Ovo je jedan od najistaknutijih simbola mađarske prestonice. Bio je prvi most između Budima i Pešte, podignut još dok su bili dva odvojena grada, sredinom 19. veka. Njegovu izgradnju inicirao je grof Ištvan Sečenji, znameniti mađarski državnik, koga je na to podstakla lična tragedija. Jedne hladne zime grof je u svom domu u Pešti primio poruku da je njegov otac u Beču ozbiljno bolestan. Pošto je Dunav bio zaleđen, čamci nisu plovili, pa je grof bio primoran da čeka čitavih nedelju dana ne bi li prešao reku i nastavio put do Beča. Nažalost, kada je stigao u austrijsku prestonicu, njegov otac je preminuo. Sečenji je nakon toga inicirao izgradnju mosta, koji je kasnije po njemu dobio ime, Sečenji lančani most.
  Vaci ulica raj za kupovinu
  Vaci ulica je rezervisana za pešake i ekskluzivne radnje sa najnovijim kolekcijama. Ovo je najpoznatija ulica, ali je po mnogima najlepši Andraši bulevar. Ime je dobio po nekadašnjem premijeru Đuli Andrašiju, koji se najviše i zalagao za rekonstrukciju ovog bulevara. Građen je u drugoj polovini 19. veka, kao i većina vila u njemu. Posebno se izdvaja zgrada Opere, koja spada u najlepše na svetu, a tu su i pozorišta, ambasade, muzeji i brojne rezidencije. Andraši bulevarom se stiže i do prostranog Trga heroja, kojim dominira Milenijumski spomenik. Na spomeniku su predstavljeni najznačajniji vladari iz duge istorije ove države, a na 40 metara visokom stubu se vidi skulptura arhanđela Gavrila, koji drži krunu Svetog Stefana, prvog mađarskog kralja. Prema legendi, Gavrilo se Stefanu prikazao u snu i ponudio mu krunu Mađarske. Stefan je primio hrišćanstvo, zbog čega je kasnije i kanonizovan za sveca, a krunu mu je lično poslao tadašnji papa. Iza Trga heroja se prostire Gradski park. Tu su danas muzeji, zoološki vrt i botanička bašta, sportski tereni i zabavni park, pa čak i malo jezero koje se zimi pretvara u klizalište.
  U Evropu sa forintama
  Iako je članica EU, Mađarska neće prihvatiti evro do 2008. Do tada se forinta, skraćeno Ft ili HUF, koristi u celoj zemlji. Ukoliko možete, pokušajte da izbegnete da menjate novac u hotelima ili na aerodromu jer menjačnice obično nude povoljnije uslove, a ima ih svuda po gradu. Banke često imaju povoljniji kurs od menjačnica.
 
  Ako želite zaista da upoznate čari Budimpešte, to ćete učiniti ako noću prokrstarite Dunavom. Uz Štrausa i muziku drugih kompozitora, divićete se lepoti raskošno osvetljenih zdanja i mostova mađarske prestonice. Obavezna je i poseta nekoj od mnogobrojnih čardi, gde ćete uživati u kulinarskim specijalitetima i u nacionalnom folkloru.