Broj 42
Početna > Zanimljivosti > DECA I KOMPJUTERI

DECA I KOMPJUTERI

Verovatno mislite da se ćerka Bila Gejtsa po ceo dan igra za računarom. Greška! Osnivač „Majkrosofta", verovali ili ne, ograničava deci vreme koje provode za računarom

„Moja ćerka nije luda za internetom i računarom se služi tek od pre dve godine. Nedavno je otkrila mnoštvo kompjuterskih igara, uključujući jednu pod nazivom 'Viva Pinata', u kojoj vodite brigu o svojoj bašti. Mogla bi da provede dva do tri sata dnevno igrajući 'Viva Pinatu', pošto je igra privlačna i zanimljiva", ispričao je Gejts. On je kazao da su on i njegova žena Melinda deci ograničili vreme za kompjuterske igre - 45 minuta dnevno radnim danima i sat vremena vikendom. Inače, „Majkrosoftov" novi Vista softver omogućava roditeljima da kontrolišu sajtove koje njihova deca posećuju, odnosno da snimaju te sajtove i poruke koje deca šalju i dobijaju.
  „Do nekog starosnog doba koje treba odrediti, roditelj treba da prati šta deca tamo gledaju, kao i da sa njima razgovara o tome", kaže Gejts. „Sin me je pitao: 'Hoću li celog života imati ovakva ograničenja?', a ja sam odgovorio: 'Ne, kada se odseliš, možeš sam sebi da odrediš ograničenja'", ispričao je Bil Gejts.
 
  Ako dozvoljavate vašem detetu da koristi računar, evo nekih saveta kako da smanjite rizik od svih negativnih posledica koje ova, često korisna, mašina može da prouzrokuje.
 
  1. Skratite detetu vreme koje će provesti ispred računara.
  2. Ne kupujte video-igre koje podstiču neumornu, intenzivnu upotrebu računara.
  3. Umesto slanja imejla, deca mogu da razgovaraju telefonom ili da se viđaju sa svojim drugovima.
  4. Usmerite dete da čita knjige umesto da traži informacije na internetu.
  5. Podstaknite dete da istražuje prirodu i kreira sopstvene igre.
  6. Mudro je ograničiti upotrebu računara detetu na oko 20 minuta, nekoliko puta nedeljno. Ako vaše dete koristi računar duže od ovog vremena, insistirajte da pravi pet do deset minuta odmora svakih 20 minuta ili kraće. Dete treba da ustane sa stolice i istegne se za vreme odmora.
  7. Deci je potreban radni prostor prilagođen njihovoj veličini i odgovarajuća stolica. Nemojte koristiti pomoćna rešenja kao što je podupirač napravljen od urolanih peškira. Ljudi provode mnogo više vremena za računarom nego što misle jer izgube osećaj za vreme. Naslon stolice mora biti učvršćen u uspravnom položaju. Monitor postavite tačno ispred, sa vrhom ekrana u nivou očiju deteta. Tastatura i miš treba da budu nešto ispod visine lakta, dok vrat, ramena i ruke treba da su potpuno opušteni.
  8. Laptop računari se ne mogu prilagođavati, tako da šake, vrat i glava ne mogu biti u pravilnom položaju. Nemojte dopustiti vašem detetu da koristi laptop ako nema odvojeni monitor ili tastaturu, tako da može zauzeti pravilan položaj. Doktori ukazuju na porast broja dece koja se žale na bolove u leđima od nošenja laptopa, koji je proporcionalno teži za nošenje manjim osobama.
  9. Pratite da li vaše dete redovno vežba. Vodeći hirurzi Sjedinjenih Američkih Država preporučuju najmanje 30-60 minuta fizičke aktivnosti svakog ili većine dana u nedelji za decu uzrasta osnovne škole.
  10. Učite dete da očuva dobro držanje.