Broj 41
Početna > Zanimljivosti > ZABLUDA ILI ISTINA

ZABLUDA ILI ISTINA

Neki su saveti toliko česti da ih bez prevelikog razmišljanja prihvatamo kao istinu. Dok neke male životne mudrosti zaista dobro dođu, u neke treba uneti promene, i pre nego što ih prihvatimo, dobro razmislimo da li su tačna

1. Nemoj davati otkaz dok ne nađeš drugi posao
Malo je onih koji sa sigurnošću mogu reći da će lako naći dobar posao, a ako se to i ne dogodi, da imaju zalihu novca za duži period. Ako ne pripadate toj grupi, lako se može dogoditi da ćete se dokazivati na još jednom lošem poslu, ako budete morali da ga nađete u kratkom roku. Naravno, osećate li da sadašnji posao uništava vaše zdravlje i da ste učinili sve kako biste poboljšali situaciju, a uspeha i dalje nema, postupite kako vam instinkti govore.

2. Raskid „oči u oči"
Ako je reč o dugoj i ozbiljnoj vezi, elementarna pristojnost nalaže da se nađete oči u oči, i makar u dve-tri reči objasnite zašto raskidate. Ali, ako ste se viđali povremeno i neobavezno, sasvim su u redu i telefonski i imejl raskid, čak ćete tako jasnije dati do znanja da „gotovo" zaista to i znači. Možda deluje hladno, ali je tačno da se i frajeri u slučaju „jednostavnih" veza lakše nose s prekidom s distance jer ne moraju direktno da se suoče s odbijanjem.

3. Osam čaša vode dnevno
Skoro svako pravilo postaje problematično kad se doslovno primenjuje. Istina je da je telu potrebno mnogo tečnosti, posebno kad je toplo. Međutim, istraživanja nisu potvrdila da prosečna osoba treba da popije ovoliko ili onoliko vode, jer to zavisi od toga šta jedemo (koliko vode uzimamo hranom, recimo iz voća i povrća), koliko kafe i drugih napitaka pijemo i sl. Zato se savetuje da umesto osam čaša dnevno, pijete vodu kad god osetite žeđ, jer je to znak da telo želi tečnost, a ne da ste dehidrirali.

4. Ne jesti posle osam uveče
Pravilo nije loše smišljeno i dobro je za sve koji previše jedu. Međutim, nutricionisti upozoravaju da se gojimo tek kad unos energije nadmaši potrošnju. U slučaju aktivne žene srednjih godina, to otprilike znači da je u redu i da se nešto lako pojede i uveče.

5. Pruge te čine debljom
Vodoravne pruge, bez obzira na debljinu, čine nas vizuelno debljim, a svi znaju i da tanke uspravne pruge deluju suprotno. Psiholozi tvrde i da pruge pojačavaju zanimanje za osobu koja ih nosi i da omogućuju isticanje u masi.

6. Dvaput šamponirati kosu
Ovo je jedna od najraširenijih predrasuda, koja je utisnuta na poleđini brojnih šampona iz samo jednog razloga: potrošićemo više šampona. Današnji šamponi, posebno oni odabrani po tipu kose, toliko su kvalitetni da ćemo jednim pranjem i ispiranjem postići željeni efekat, a dvostrukim pranjem svaka vlas bi se mogla i preterano isušiti i postati lako lomljiva.