Broj 41
Početna > Lepi i zdravi > UŽIVAJTE U DRUGAČIJEM UKUSU

Smeđi šećer

UŽIVAJTE U DRUGAČIJEM UKUSU

Ljudi su sve svesniji potrebe za zdravim životom i ishranom. Ali, kada je u pitanju slatko, retko ko tačno zna šta je zdravije, beli ili smeđi šećer

Beli šećer je čista saharoza, dok smeđi šećer osim saharoze sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum. U procesu razgradnje šećera organizam koristi minerale poput magnezijuma i vitamine B grupe. Beli šećer nema te sastojke, tako da se za vreme njegove razgradnje troše vitaminsko-mineralne rezerve. Dugoročno dovodi do iscrpljivanja organizma i pada imuniteta. Različiti izvori navode razne definicije za smeđi šećer. Prvi kažu da je to nerafinisani ili delimično rafinisani oblik šećera koji sadrži melasu, dok drugi navode da je to zapravo beli rafinisani šećer kome je naknadno dodata melasa. Dve vrste šećera koje se najčešće prodaju jesu svetli i tamni smeđi šećer. Svetli smeđi šećer sadrži 3,5 posto melase, a tamni sadrži 6,5 posto. Svetliji šećer je nežnijeg, a tamni šećer intenzivnijeg ukusa i mirisa. Sve vrste smeđeg šećera proizvode se iz šećerne trske jer je melasa iz trske prihvatljivog ukusa i mirisa za ljude, dok melasa iz šećerne repe nije.
  Razlike u sastavu
  Mnogi dijetetičari preporučuju upotrebu smeđeg šećera jer sadrži mnogo manje kalorija. Međutim, energetska vrednost belog i smeđeg šećera približno je ista. Sto grama belog šećera sadrži 387 kcal, a smeđeg 377 kcal. Takođe, različiti izvori daju različite podatke o nutritivnom sastavu. Prema jednima, smeđi šećer, kao ni beli, ne sadrži nikakve nutrijente. S druge strane, prema nekim istraživanjima, navodi se da 100 grama smeđeg šećera sadrži minerale, i to u većim količinama: kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum i fosfor, dok su vitamini - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina, vitamin B6 i folati zastupljeni u manjim količinama. Prema istom izvoru, beli šećer u svom sastavu sadrži 99,98 posto saharoze, a vitamina i minerala ima znatno manje.
 
  KAKO ČUVATI ŠEĆER
  Smeđi šećer ima sklonost ka stvrdnjavanju u grudve, pa je stoga bitno kako se čuva. Evo nekoliko praktičnih saveta za upotrebu i čuvanje:
  - čuvajte ga u staklenoj boci ili plastičnoj vrećici na hladnom mestu.
  Ako je postao tvrd kao kamen:
  - stavite ga nakratko u mikrotalasnu rernu i moći ćete ponovo da ga upotrebite.
  Ako ga retko upotrebljavate:
  - držite ga u zamrzivaču ili frižideru.
 
  Sve kolače koje ste do sada pravili možete praviti i sa smeđim šećerom. Važno je znati da on nije toliko sladak kao beli šećer.
 
  UŠEĆERENE JABUKE
  Pripremite jabuke, drvene štapiće, limunov sok i smeđi šećer. Stavite limunov sok, malo vode i šećer u široku posudu i zagrevajte je lagano dok se šećer ne otopi. Mešajte dok smesa ne postane zlatnosmeđa. Jabuke nabodite drvenim štapićima i potom ih uvaljajte u smesu koju ste prethodno sklonili sa vatre. Ušećerene jabuke stavite na tanjir namazan puterom. Za jelo su spremne čim se ohlade.
 
  UŠEĆERENE BANANE
  Isecite banane napola po dužini, kratko pecite na puteru u vrućoj rerni s obe strane. Smanjite vatru, dodajte cimet i smeđi šećer. Banane još jednom okrenite i vruće ih poslužite sa sladoledom.
 
  Da li je zdraviji beli ili smeđi šećer?
  Smeđi šećer je zdraviji, jer biohemijska razgradnja u organizmu teče kod svih na isti način, uz trošenje minerala i vitamina.