Broj 41
Početna > Prica > SREĆNIJA SAM KAO MAMA

Maja Nikolić

SREĆNIJA SAM KAO MAMA

Maja Nikolić više od decenije je prepoznatljivo TV lice koje, pored lepote, krasi i uspešno prilagođavanje različitim novinarskim žanrovima. Posle predaha koji je napravila zbog majčinstva, poslu se vratila sa puno žara, a gledaoci upravo imaju priliku da je vide u ulozi voditeljke emisije „Evropsko lice". Dugogodišnje iskustvo joj pomaže da izdrži višesatna naporna snimanja posle kojih sledi vreme isključivo rezervisano za ćerku Teu i sina Darka

Vodiš rijaliti šou „Evropsko lice", pa kakva su ti prva iskustva?
  Svi smo veoma zadovoljni. Namerno kažem svi, jer je „Evropsko lice" u potpunosti rezultat timskog rada naše male ekipe. Reakcije su sjajne, ali su prava iznenađenja tek pred nama.
  Vladala je opšta euforija oko kandidata za ovaj šou, a na mnogim forumima su upravo tebe videli kao najbolji izbor za voditeljku Evrovizije. Da li si razmišljala o tome?
  Nisam, jer sam već dugo fokusirana na rad na ovoj emisiji. Deo o euforiji je tačan, o tome govori i broj prijavljenih kandidata. Stalno me zaustavljaju ljudi i pitaju ko će biti voditelji Evrovizije.
  Šta bi, po tvom mišljenju, trebalo da poseduje voditeljski par koji će biti domaćin ove velike muzičke manifestacije?
  Trbalo bi da imaju harizmu, toplinu, srdačnost, iskren osmeh i srce, jer se na TV i ono vidi.
  Koliko vremena provodiš na snimanjima i pripremama koje im prethode?
  Na snimanjima svi provodimo mnogo vremena. To najčešće podrazumeva ceo dan. U toku prve emisije sam imala šest promena garderobe. Sve to traje, ali radim sa zadovoljstvom jer je rezultat fantastičan.
  Svaka zaposlena žena zna kako je teško uskladiti poslovne i porodične obaveze. Kako bi ukratko opisala jedan tvoj dan?
  Kada snimamo, zaista je teško, ali tada priskače u pomoć cela porodica, pa se nadam da klincima ne nedostajem previše. Sreća je pa je raspored takav da posle dana snimanja slede i slobodni dani, pa smo onda stalno zajedno.
  Ko ti najviše pomaže?
  Suprug, bake i moja sestra.
  U čemu si se najviše promenila od kada si postala mama?
  Postala sam odgovornija, zrelija, bolje organizovana, znatno srećnija.
  Vaspitanje vidiš kao proces ili se oslanjaš na model po kome si ti odgajana?
  Vaspitavanje je sadržano u svakom trenutku od rođenja bebe. I kada su najmanji, važne su navike koje se baš tada stvaraju, posebno one koje se odnose na spavanje i hranjenje. Porodica, odnos koji roditelji gaje među sobom, jeste model prema kome će se deca ponašati. Deca sve vide, upijaju. Što se mog detinjstva tiče postoje mnoge pozitivne stvari koje primenjujem i na svoju decu. Pre svega mislim na neprestano iskazivanje ljubavi i podrške.
  Šta posebno izbegavaš u vaspitanju dece?
  Neiskrenost. Ja decu ne lažem.
  Da li ti se dogodi da te ćerkica Tea i sinčić Darko razbesne pa da moraš da podvikneš?
  Mislim da se to desi svakome, mada sam ja sa decom veoma strpljiva, mnogo više nego što to inače jesam.
  S obzirom na to da je Tea starija, kako je reagovala kada je dobila brata?
  Bilo je tu svega, iznenađenja, sreće, zbunjenosti. Kasnije sve više ljubavi, ali i ljubomore. Sada su već počeli da se igraju. Njeno prvo pitanje, kada se vrati iz vrtića je gde je Darko.
  Kako im organizuješ vreme? Šta ih najviše okupira?
  Tea ide u vrtić, a Daki je za to vreme u parkiću pa posle spava. Popodne nam je i tata tu i tada je najveselije. Oni su deca koja traže mnogo pažnje i aktivnosti, tako da sam uveče, kada ih stavim u krevet, poprilično umorna.
  Koje zajedničke aktivnosti ne propuštate?
  Meni su najdraže naše nedelje, kada šetamo, idemo na ručak, često zajedno odspavamo i igramo se. Nedelja je samo naš dan.
  Od čega kao majka najviše strepiš?
  Kao i svaka majka od bolesti, povreda, situacije u kojoj neću moći da im pomognem.
  Koji trenuci su ti se zauvek urezali u pamćenje?  
  Deca su mi najslađa u periodu između prve i treće godine kada najviše napreduju, uče, počinju da govore. Iz tog perioda su mi i omiljene anegdote, a to su ujedno i poslednji trenuci kada su deca samo moja. Posle ide vrtić, oni nalaze svoje društvo i roditeljski dom prestaje da bude centar sveta.
  Svojevremeno si u novinarskom troboju bacala koplje, gađala lukom i strelom i bacila buzdovan dalje od svih 18. muškaraca koliko ih se takmičilo. Jesi li se skoro okušala u nekom sportskom takmičenju?
  Kako ste se toga setili! Bilo je baš davno, pre deset godina. Tada sam bila baš ponosna, ali kasnije nisam imala slična iskustva. Sa Jovanom Janković sam učestvovala u novinarskom takmičenju u kuglanju, ali se nismo baš proslavile.
  U anketama si proglašavana najseksepilnijom voditeljkom, a taj primat ti ne osporavaju ni sada kada si majka dva deteta. Mnoge žene će zanimati kako si uspela da ostaneš ista?
  Genetika, vežbanje i činjenica da vodim računa o ishrani.