Broj 41
Početna > Lepi i zdravi > SLATKO VOĆE

Kruška

SLATKO VOĆE

U svom slavnom epu Odiseja, Homer je opisao kruške kao „dar bogova", a u doba francuskog kralja Luja XIV one su bile simbol luksuza

Latinsko ime kruške je Pyrus communis, a zajedno sa jabukom i dunjom svrstava se u porodicu ruža. Poreklom je iz zapadne Azije, a njena istorija duga je tri hiljade godina. Postoje spekulacije o tome da je ona još starija i da su u njenom ukusu mogli da uživaju i ljudi kamenog doba. Sve do 18. veka nije imala meko i sočno meso po kome je danas poznata, ali se od tada velika pažnja poklanja ukrštanju i uzgajanju krušaka. Postoji nekoliko hiljada vrsta ovog voća, svaka je drugačijeg oblika, boje, veličine, ukusa. Zbog izuzetne slatkoće, sok od kruške se ponekad koristi u desertima umesto šećera, kao zaslađivač. Kruške sadrže i biljna vlakna, tanin i pektin. Upravo zbog biljnih vlakana krušku treba da izbegavaju osobe sa povećanom kiselinom u želucu, osobe sa svim crevnim poremećajima, osobe sa oboljenjem žučnih puteva, kao i oni koji pate od gastritisa. Oni treba da jedu oljuštene i ispasirane kruške. Zbog šećera, i dijabetičari treba da ih izbegavaju. U njima ima vitamina C, a od minerala kalijum i fosfor. Sirova i neoljuštena kruška dobra je protiv zatvora.
Najbolja rakija viljamovka
Kruške su poznate po tome što se od njih pravi kvalitetna rakija, a manje se koriste u kompotima i pekmezima iako se i od njih mogu napraviti vrlo ukusni konzervisani voćni proizvodi. Iako ima mnogo novih vrsta krušaka, moglo bi se reći da nijedna nova sorta po kvalitetu nije prevazišla viljamovku, otkrivenu 1796. godine. To je stara engleska sorta koja se gaji na svim kontinentima. Koža joj je u nijansama od žute do svetlozelene, ali postoji i crvena. Mogu da se prerađuju, jedu sveže, kuvaju, a ukusan je i kvalitetan i njihov sok. Od ove sorte se pravi i rakija viljamovka.
Kruška jača srce
Kruške su prirodan izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze - najslađeg prirodnog šećera, a istovremeno i vitamine B koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane nervni sistem. Kruška je dobar izvor vitamina C i bakra, nutrijenata koji daju značajan doprinos antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala. Vitamin C je sam po sebi snažan antioksidant, a bakar je neophodna komponenta superoksid-dismutaze, jednog od najjačih telesnih antioksidativnih enzima. Slatka kruška jača srce, a njeno seme pomaže kod bolesti pluća i jača želudac. Ovo voće, takođe, jača ceo organizam, smanjuje lučenje žute žuči, utoljava žeđ, zaustavlja povraćanje, njeno seme ubija sitne i krupne gliste u crevima, ali je štetna za one koji pate od grčeva.
Prvo voće za bebe
Iako ovo nije potkrepljeno naučnim dokazima, kruške se karakterišu kao hipoalergeno voće koje će mnogo manje prouzrokovati neželjene reakcije od ostalog voća. Zato se često preporučuju majkama kao prvo voće koje bi trebalo da uvedu u bebinu ishranu. Takođe, sok od kruške bolji je nego sok od jabuka.
Dobro je znati...
Kruške brzo zru nakon što su ubrane, tako kada ih kupujete, birajte one nedozrele i neoštećene. Izbegavajte kruške sa smeđim mekanim kolutovima. Proces zrenja kruške mogu nastaviti u frižideru, ili ukoliko želite da ga ubrzate, u papirnim kesama na sobnoj temperaturi. S obzirom na to da lako apsorbuju miris, kruške treba držati dalje i od hrane koja ima jak miris.

166 g krušaka sadrži:
- 97, 94 kalorije
- 3, 98 g vlakana
- 6, 64 mg vitamina C
- 0, 19 mg bakra
- 7, 47 mg vitamina K