Broj 41
Početna > Poznati > ODRI HEPBERN

Dama koja je proslavila baletanke

ODRI HEPBERN

Odri Hepbern je na vrhuncu svoje karijere, u filmu „Doručak kod Tifanija", postala sinonim elegancije i stila

Osvojila je jednog Oskara, za četiri je bila nominovana, s dva različita supruga imala je dva sina, a kakav je stav zauzimala prema životu, slavi i lepoti, najbolje ilustruje njena izjava: „Za privlačne usne, uvek izgovarajte reči pune ljubaznosti. Za lepe oči, tražite dobrotu u ljudima. Za vitku figuru, delite svoju hranu s gladnima. Za lepu kosu, dopustite da je barem jednom dnevno pomazi dečja ruka. Za uspravno držanje, hodajte sa svešću da nikad niste sami.”

Teške ratne godine
Rođena je 1929. godine u Briselu kao Odri Ketrin Raston, od oca Džozefa Entonija Rastona, irskog bankara, i majke baronice Ele Hemstra, pripadnice holandske aristokratije. Njen otac je tek kasnije dodao prezime Hepbern. Imala je dva polubrata iz majčinog prvog braka sa holandskim plemićem. Otac je nju i majku nemilosrdno ostavio. Njegov odlazak Odri će kasnije okarakterisati kao najtraumatičnije životno iskustvo. Obrazovanje je sticala po privatnim školama u Engleskoj i Holandiji, gde je razvila i ljubav prema baletu. Uprkos teškoj situaciji za vreme rata imala je, kako je sama rekla, prilično srećno detinjstvo: „Dete je veselo sve dok ima onaj minimum koji mu je potreban. Sećam se da sam se odlično zabavljala. Tokom tih teških pet godina nismo samo sedeli i plakali iako smo, naravno, sve vreme bili svesni represije i straha, jer su se grozne stvari događale u našoj blizini."

Praznik u Rimu
Posle rata, Odri se s majkom seli u London, gde nastavlja da se bavi baletom, pleše po noćnim klubovima i radi kao fotomodel. Glumačku karijeru započela je 1948. malom ulogom u dokumentarnom filmu „Holandija u sedam lekcija”, a 1951. dobila je prvu značajniju ulogu u filmu „Priče mladih supruga". Potom se zaputila u Sjedinjene Države. U početku se bavila glumom isključivo iz finansijskih razloga kako bi pomogla majci oko troškova. Njena prva veća uloga je bila u filmu "The Secret People", 1951. godine u kome je igrala balerinu. Kasnije igra u muzičkoj komediji na Brodveju koja se zvala „Gigi". Za tu ulogu je nagrađena nagradom "Theatre World Award". Posle toga, 1953. godine igra sa Gregorijem Pekom „Praznik u Rimu", za kog osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu. Glasine da se tokom snimanja filma „Praznik u Rimu” razvila ljubavna veza između nje i Gregorija Peka on je odlučno demantovao, dok je ona izjavila sledeće: „Zapravo, moraš biti malo zaljubljen u svog filmskog partnera, i obrnuto. Ako želite da ljudima prezentujete ljubav, morate je osećati. To je jedini način. S tim da se, naravno, romansa završava kad se okonča snimanje.”

Doručak kod Tifanija
Posle velikog uspeha njenog omiljenog filma „Praznik u Rimu", sa Vilijanom Holdenom snima „Sabrinu” i zaljubljuje se u njega. Želela je da osnuje porodicu sa njim, ali kada je saznala da je izvršio vazektomiju, napušta ga. Reks Harison je Odri zvao svojom najdražom glavnom glumicom. Keri Grant je jednom rekao: „Sve što želim za Božić je da snimim još jedan film sa Odri", a sa Gregorijem Pekom je ostala prijateljica do kraja života. Posle njene smrti, Pek je pred kamerama recitovao njenu omiljenu pesmu „Ljubav koja ne prestaje”.

Ljubavni život filmske dive
Godine 1954. udaje se za Mela Ferera, partnera u pozorišnoj predstavi „Ondine”. Za tu ulogu Odri osvaja prestižnu nagradu Toni i dokazuje da je odlična i na pozorišnim daskama. Sredinom pedesetih godina ustoličio se njen status modnog simbola, čiju gracioznost, prefinjenost i osećaj za stil počinju da imitiraju žene širom planete. Upravo zahvaljujući njoj baletanke u kombinaciji sa svečanom haljinom i romantični kišni mantil i dan-danas se smatraju apsolutnim modnim imperativom. U pitanju je stil neodoljive Holi Golajtli koju je igrala u filmskom hitu „Doručak kod Tifanija”, koja se smatra jednom od najvećih ikona kinematografije 20. veka. Iz braka sa glumcem Fererom ima sina Šona, a nekoliko godina posle razvoda, udaje se za italijanskog lekara Andreu Dotija, sa kojim je dobila još jednog sina, Luku. Pre smrti upoznala je Roberta Voldersa sa kojim je bila u vezi, iako se nikad nisu venčali.

Borba protiv siromaštva
Nedugo posle zadnjeg filmskog angažmana u filmu „Svi su se smejali" Odri postaje Unicefova ambasadorka. Posvećuje život borbi za decu koja žive u siromaštvu, a 1992. godine američki predsednik Džordž Buš nagrađuje je za požrtvovani rad predsedničkom medaljom slobode. U Švajcarskoj, 20. januara 1993. u 63. godini života, Odri umire od raka.

U čast Odri Hepbern
Snimljen je biografski film o njoj, koji se zove The Audrey Hepburn Story. Pošta SAD je 2003. godine izdala poštansku marku u njenu čast. Magazin Empajer uvrstio ju je među 100 najvećih filmskih zvezda svih vremena, a Pipl među 50 najlepših ljudi na svetu 1990. godine. Tečno je govorila engleski, španski, francuski, holandski i italijanski jezik. Razmatrali su je za ulogu Kleopatre (1963) koju je ipak dobila Elizabet Tejlor. Ponuđena joj je uloga u filmu „Dnevnik Ane Frank” (1959), ali ju je odbila jer nije htela ponovo da preživljava bolna sećanja na rat.