Broj 41
Početna > Zanimljivosti > KAIŠ ZA CICAMACE

Sa mačkom u šetnju

KAIŠ ZA CICAMACE

Mačke se, kao i psi, mogu naučiti na povodac, kao i na redovnu šetnju

U nekim zemljama smatrane su za svete i obožavane životinje i ubijanje mačke bilo je kažnjavano smrću. Stari Egipćani, zaštitnici svojih mačaka, pokušali su da zabrane njihov izvoz u druge zemlje. Članovi porodice u kojoj bi mačka uginula sekli bi svoje obrve kao znak žalosti. Pisac Ernest Hemingvej jedno vreme imao je čak 30 mačaka u svojoj kući u Havani. Vinston Čerčil svog mačka Džoka zvao je ličnim pomoćnikom i bi je pored Vinstona i na samrtnoj postelji. Jedan od najstarijih zakona o zaštiti mačaka doneo je kralj Henri I. On je odredio da svako ko ubije mačku mora da plati kaznu u iznosu od 60 korpi kukuruza.
  Naviknite je na povodac kroz igru
  Ovo će prijati mačkama koje žive u stanu bez dvorišta, a koje vole da istražuju. Međutim, uspeh ne zavisi samo od vas, već i od karaktera mačke. S privikavanjem na povodac treba početi što ranije, dok je mačka još mala. Ogrlicu najpre treba staviti negde na pod blizu mačke kako bi je ona onjušila. Najbolje bi bilo da ostavite ogrlicu nekoliko dana blizu nje da bi se navikla na nju. Posle toga probajte da joj stavite oko vrata, ali nemojte zatezati. Ukoliko vam mačka bez protivljenja to dopusti, nagradite je poslasticom. Ipak, postoji mogućnost da joj se ne svidi, pa nemojte insistirati, već odustanite i pokušajte ponovo nešto kasnije. Nikada je nemojte prisiljavati da prihvati ogrlicu jer ćete je uplašiti i vrlo verovatno uništiti bilo kakvu šansu da odete u šetnju. Pokušajte ponovo za dan-dva i tako kroz igru polako napredujte. Kad se mačka privikne na okovratnik, stavite povodac i dozvolite joj da ga vuče po stanu, igrajući se s njim. Kad se navikne na kaiš, podignite ga i hodajte za njom. Ako počne da hoda bez gledanja i diranja povoca, znači da se navikla i da je spremna za izlazak.
  Nagradite je poslasticom
  Za prvu šetnju odaberite neko mirno mesto. Mačku naučite da dođe kad je pozovete, a njenu poslušnost uvek nagradite. Najbolje je da prve šetnje obavite u svom ili u dvorištu zgrade u kojoj živite. Bitno je da imate na umu da mačka nije pas i da ne šetate vi nju, već ona vas. U dobro snabdevenim prodavnicama za kućne ljubimce možete kupiti svu neophodnu opremu za šetnju. Ipak, ukoliko primetite da se vašem ljubimcu šetnja ne sviđa i da mu ne prija, odustanite i prošetajte sami!