Broj 41
Početna > Lepi i zdravi > BILJKE OSLOBAĐAJU OD STRESA

Vrtna terapija

BILJKE OSLOBAĐAJU OD STRESA

Iziđite nakratko u park preko puta svoje zgrade ili dvorište, stanite i posmatrajte biljke. Iznenadićete se koliko ćete se bolje osećati

Jedna lagana šetnja po dvorištu ili obližnjem parku može da vam poboljša raspoloženje, odagna loše misli ili oslobodi od stresa, dok kopanje, uzgajanje cveća i obavljanje drugih radova u vrtu poboljšava opšte zdravlje čoveka. Ovo tvrde zagovornici takozvane vrtne terapije koja se već primenjuje u nekim zapadnoevropskim zemljama. Počiva na sasvim jednostavnom principu - pacijent treba da hoda, uživa u bojama, oblicima i mirisima u prirodi i osetiće poboljšanje!
 
  Sve popularnija terapija
  Svako od nas je mogao da se uveri koliko zelenilo može da poboljša opšti životni osećaj. Pacijenti koji su iz svoje bolesničke sobe videli zelenilo brže su se oporavljali od drugih, pa se na tom zapažanju kasnije razvila hortikulturna ili vrtna terapija koja danas dobija sve više pristalica. U Americi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Austriji terapeuti upućuju pacijente da rade u vrtu i na taj način rehabilituju od nekih bolesti.
 
  Kome pomaže vrtna terapija?
  Istraživanja su pokazala da vrtna terapija može da pomogne osobama koje imaju teškoće u razvoju, učenju, starijim ljudima, psihičkim bolesnicima, ljudima koji imaju socijalne probleme, koji su nezaposleni, zatim onima koji su zavisnici, žrtve raznih oblika nasilja, invalidi ili hronični bolesnici. Vrtnom terapijom mogu brže da se oporave osobe koje su pretrpele srčani ili moždani udar.
 
  Ko su terapeuti?
  Vrtni terapeuti su posebno obučeni stručnjaci za medicinske i psihosocijalne poslove koji pomažu pacijentu da postigne bolje fizičko, psihičko i socijalno zdravlje. Oni su deo terapijsko-rehabilitacionog tima i rade zajedno sa lekarima, fizijatrima, psiholozima, bihejvioralnim terapeutima i drugima.
 
  Gde se sprovodi?
  Vrtna terapija u svetu se primenjuje u bolnicama, centrima za zdravstvenu i socijalnu rehabilitaciju, popravnim domovima, zatvorima, školama, domovima za stare i nemoćne, domovima za smeštaj i negu. U zemljama zapadne Evrope zasad se primenjuje samo u staračkim domovima i centrima za zdravstvenu rehabilitaciju.
 
  Šta se radi u toku terapije?
  Zapadnoevropska društva za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju predlažu da pacijent gleda, sluša, dodiruje, miriše ili jede plodove iz vrta. Voćnjak, cvetna bašta ili povrtnjak su okruženje koje utiče na sva čovekova čula podstičući tako nadu i optimizam. Rad u vrtu je aktivnost koja se može prilagoditi različitim potrebama. Onim pacijentima koji su u invalidskim kolicima potrebne su više vrtne površine kako bi o biljkama mogli da se brinu iz svojih kolica. Za slepe osobe treba da se uredi vrt tako da u njemu mogu da uživaju mirisom i dodirom. Osobe koje imaju bolove u leđima, artritis i slična ograničenja trebalo bi da nabave prikladna pomagala i alate.
 
  Protiv nervoze, napetosti i tuge
  Radom u vrtu se jačaju i aktiviraju mišići, ali i poboljšava celokupna fizička kondicija. Zelenilo vrta pričinjava užitak za sva čula. Kad u njemu zasadite novu biljku, učite se strpljenju dok čekate da vidite da li će da se primi. Bićete veseli i zadovoljni kad postignete rezultate. Ukoliko ste ljuti, nervozni ili tužni, vrt će vam pomoći. Negativnih emocija ćete se osloboditi dok budete čupali korov, biljku koju ne volite ili prekopavali zemlju. Ako se usmerite na pokrete koje vaše ruke prave tokom kopanja ili čupanja, postepeno ćete se osloboditi stresa, napetosti i agresije.
  Ako nemate sopstveni vrt, sreću, pozitivne emocije i radost može vam prirediti cveće koje gajite na prozoru ili balkonu.