Broj 40
Početna > Zanimljivosti > VESELE PEVAČICE

Kanarinac

VESELE PEVAČICE

Kanarinci su, pored papagaja tigrica, najčešći pernati mezimci koji su omiljeni pre svega zbog melodičnog pevanja

Ako ste odlučili da kupite kanarinca, najbolje vreme za to je jesen jer je tada ponuda najveća. Raspevanog ljubimca možete nabaviti u specijalizovanoj prodavnici ili kod odgajivača. U prodavnici možete da nabavite svu potrebnu opremu za kavez, kao i hranu. Odgajivači vam mogu pružiti savete oko ishrane i uslova gajenja, mogu ostati u kontaktu sa vama i rado će vam biti na usluzi kada se radi o savetima.
 
  Kavez sa grančicama
  Što se tiče kućice za vašeg novog ljubimca, postoje neke stvari na koje treba da obratite posebnu pažnju. Dno treba da bude pokriveno slojem peska debljine oko centimetar-dva. Kod kanarinca se često pojavljuje problem sa nožicama. Preporučuje se da umesto plastične prečke koja je predebela za ovog ljubimca, ubacite nekoliko tanjih grana. Prečke od prirodnih grana su različite debljina čitavom dužinom pa ptica ima mogućnost da skakuće i vežba noge. Na taj način skraćuje nokte koristeći u tu svrhu debelu koru drveta kao turpiju. Najbolje je koristiti brezove ili vrbove grane.
 
  Ponašanje i karakter kanarinca
  Ovo su temperamentne ptice koje uočavaju sva dešavanja oko sebe i neprekidno su u pokretu. Savršen su primer ptičje radosti i radoznalosti, kao i neiscrpne vitalnosti i energije. Pri normalnim uslovima kanarinac živi od 10 do 14 godina.
  U proteklih deset godina odgajivači su vredno radili svoj posao pa je danas ponuda kanarinaca zaista velika. Ovo su izuzetno društvene ptice pa je najbolje da odmah razmislite o paru, ukoliko nemate dovoljno vremena ili ne možete svakodnevno da posvetite izvesno vreme ljubimcu. Za početnika, rasa nije preterano važan faktor - svi kanarinci lepo pevaju, postoji samo razlika u zvuku.
 
  Kanarinci su podeljeni u tri grupe:
  1. Pevači, kod kojih je primarna pesma. Ovde spadaju Harcer-Roleri.
  2. Obojeni, sa najrazličitijim bojama perja, koji su podeljeni u dve grupe: melaninovi i lipohromni. Melaninovi su karakteristični po tamnoj boji perja, ahatnoj, crnoj ili smeđoj, dok u lipohromne spadaju ptice svetlog perja, bele, žute oranž-ružičaste i crvene boje. Ovoj grupi pripada oko četrdeset varijeteta.
  3.Treću grupu čine oni koji se veoma razlikuju od klasičnih kanarinaca po telesnoj građi.
 
  Omogućite veći prostor za život i kretanje
  Ove vesele pevačice je poželjno držati u sobnom kavezu većih dimenzija. Međutim, kada donesete ptičicu u vaš dom u prvi mah ona će biti zbunjena. Za novajliju je sve nepoznato pa se on ne može orijentisati. Potrebno je vreme da ptica pronađe svoj kutak i da se posle nekog vremena osveži vodom i obrokom. Nemojte da se uplašite ako danima ostane u ćošku zbunjen okruženjem, nakostrešenog perja. Upamtite, ptice nisu stvorene da žive u malim kavezima te im omogućite što veći prostor za život i kretanje.