Broj 40
Početna > Lepi i zdravi > SOKOVI SA MEHURIĆIMA NISU ZDRAVI

Sve o gaziranim pićima

SOKOVI SA MEHURIĆIMA NISU ZDRAVI

Ljudi širom sveta piju oko 180 milijardi litara gaziranih pića godišnje, što je više od 29 litara po osobi. Postavlja se pitanje da li su i koliko gazirani sokovi zdravi?

Učestalo konzumiranje slatkih gaziranih pića može dovesti do nedostatka vitamina i minerala. Ona goje zbog visokog sadržaja šećera i doprinose nastanku karijesa. Jedno medicinsko istraživanje pokazalo je da se karijes javlja dva i po puta češće kod one dece koja piju četiri čaše gaziranih sokova dnevno. Puna su aditiva, veštačkih boja i ukusa koji su štetni za osetljivu sluznicu želuca i creva, a neki su i potencijalno kancerogni! Ispijanje 2 dl niskokaloričnog veštačkog osvežavajućeg napitka ima iste efekte kao kada se odjednom pojede 10 do 15 kašičica belog šećera!
 
  Problemi sa snom i koncentracijom
  Znojenjem telo gubi važne minerale i elektrolite. Važno je da svakoga dana unosimo dovoljno tečnosti u organizam, a najbolji izvor svakako je obična voda. Lošiji izbor su slatki gazirani napici koji često sadrže i kofein. Reč je o napicima izrazito visoke energetske vrednosti koji smanjuju osećaj gladi, a ujedno su siromašni toliko potrebnim mineralima i vitaminima. Poražavajući podatak je taj da većina dece rado poseže za gaziranim napicima. Ako deca i inače jedu velike količine grickalica i masnih jela u međuobrocima, na ovaj način može se ugroziti njihov pravilan rast i razvoj. Jedna limenka obojenog gaziranog pića s kofeinom znači jednak unos kofeina u dečji organizam kao i šoljica crne kave. Deca koja u velikoj meri piju sokove sa mehurićima imaju problema sa snom i koncentracijom. Gazirani napici su bogati šećerima koji predstavljaju idealnu hranu za bakterije koje izazivaju kvarenje zuba.
  Najviše jedna čaša dnevno!
  Šezdesetih godina prošlog veka počela je masovna proizvodnja gaziranih pića. Vremenom su stručnjaci otkrili njihova štetna dejstva. Svakodnevnim uzimanjem ovih napitaka povećava se rizik od dijabetesa za 83 odsto. Ova pića višestruko povećavaju rizik od raka jednjaka, budući da mehurići gasa podižu u jednjak želudačnu kiselinu koja ga postepeno nagriza.
  Deca i gazirani sokovi
  Roditelji bi trebalo da upozore decu da pića sa mehurićima piju samo ponekad i ne više od jedne čaše dnevno. Treba uskladiti ishranu deteta prema uzrastu, voditi računa o unosu voća i povrća i ostalih namirnica koje su potrebne mladom organizmu. Ne treba zaboraviti da su mladi koji se pravilno hrane vedriji, imaju veću koncentraciju, bolje oblikovane mišiće i imaju lepši ten.
 
  Serija pod nazivom „Mitbasters” posvetila je celu emisiju mitovima o piću sa mehurićima. Iskoristili su ga za skidanje rđe sa automobila. Pokazalo se efektnijim od sredstava koja se kupuju u prodavnicama za istu namenu.
 
  - Ako stavite džigericu u čašu sa gaziranim napitkom i ostavite da prenoći, ujutru je nećete naći u čaši.
  - Pićem sa mehurićima možete da otčepite zapušene slavine.
  - Ukoliko vam zagori tiganj, sipajte u njega gazirani sok, zagrejte ga i problem će nestati.
  - Stare novčiće potopite u gazirani napitak i biće kao novi.
  - U čajnik sipajte kolu, ostavite malo da odstoji i kamenac će nestati.
 
  Deca u Americi piju oko tri konzerve gaziranih sokova dnevno! Oko 9 miliona dece pati od prekomerne gojaznosti, a preterano pijenje gaziranih napitaka doprinosi tom problemu.
 
  Popularizaciji gaziranih pića dodatno su doprinele reklame u kojima su neretko uključene holivudske zvezde. Udruženja američkih kardiologa otkriva da oni koji ih piju, čak i ako su u pitanju pića bez šećera, mogu značajno da povećaju rizik od dobijanja srčanih bolesti.