Broj 40
Početna > Lepi i zdravi > SIGURAN SEKS JE NAJBOLJI

Kontracepcija

SIGURAN SEKS JE NAJBOLJI

Birajući kontracepciju pokazujete poštovanje prema svom partneru, jer uživanje u vođenju ljubavi i zaštita od trudnoće i polno prenosivih infekcija su stvari na koje oboje imate pravo

Po prvi put ove godine, na nivou Ujedinjenih nacija, 26. septembar je usvojen kao datum za obeležavanje svetskog dana kontracepcije. Ova kampanja se sprovodi sa ciljem da se smanji broj neželjenih trudnoća do kojih dolazi svake godine. Ne postoji nijedna kontraceptivna metoda koja je sasvim pouzdana, ne poseduje neželjena delovanja, a čija je primena sasvim jednostavna.
 
  Najčešće korišćena sredstva kontracepcije su:
 
  Kondom (prezervativ) - Upotrebljava se od 18. veka kada se pravio od ovčijeg creva. Tokom prve polovine 20. veka predstavlja, uz dijafragmu, najkorišćenije sredstvo za kontracepciju. Danas se smatra izuzetno dobrom zaštitom od polno prenosivih bolesti, mada ima nedostataka kada je u pitanju zaštita od neželjene trudnoće (pucanje pri odnosu zbog nepravilnog korišćenja i prekoračenog roka upotrebe).
  Kondom ne štiti samo od neželjene trudnoće nego i od polno prenosivih infekcija, uključujući HIV/sidu.
  Postoji još i ženski kondom, femidon, međutim, on se mnogo ređe koristi.
  Kontraceptivne pilule - Kontraceptivne pilule prepisuje ginekolog i kada devojka odluči da počne da ih uzima trebala bi prvo da ode na pregled kod ginekologa koji će joj prepisati pilulu koja njoj najbolje odgovara. Pilule ili hormonska kontracepcija se zasniva na veštačkom stvaranju stanja sličnog trudnoći (sprečavanje ovulacije) čime se izaziva privremeno mirovanje jajnika. Njihova efikasnost je 99,9%. Najbitnije je da se pilula redovno uzima, po mogućnosti uvek u isto vreme.
  Spirala - stavlja se u matericu i to čini ginekolog. Nije pogodna za mlade devojke i ne preporučuje se devojkama koje nisu rađale.
  Dijafragma - Dijafragma je membrana na fleksibilnom prstenu, stavlja se deset minuta do šest sati pre odnosa, a ostaje na mestu šest do osam sati posle odnosa. Radi veće efikasnosti preporučuje se upotreba u kombinaciji sa spermicidima. Potrebno je otići kod ginekologa na pregled kako bi odredio veličinu dijafragme koja najviše odgovara. Ona mehanički sprečava prolaz spermatozoida u matericu.
  Hemijska kontracepcija, tj. spermicidna sredstva se primenjuju u obliku kreme, želea, supozitorija, penušavih tableta. Osim eventualne alergije nema kontraindikacija, a procenat neželjenih trudnoća je od 10 do 30 odsto nakon godinu dana upotrebe.
  Prekinuti odnos (coitus interruptus) - Polni odnos pri kome se izbegava ejakulacija u vaginu. Podaci govore da je 20 do 35 neželjenih trudnoća na 100 žena godišnje. Do začeća može doći jer se određena količina spermatozoida nalazi u tečnosti koja se izlučuje pre ejakulacije. Koristi se samo u nedostatku neke bolje metode.
  Kontracepcija za jutro posle - Kontracepcija za jutro posle je još jedan oblik kontracepcije koji može sprečiti trudnoću samo ako se brzo reaguje.  
 
  ŠTA KAŽU BROJKE!
  -    Od 28 miliona trudnoća do kojih svake godine dođe u industrijalizovanim zemljama, 49 odsto je neplanirano, a 36 odsto se završi abortusom.
  -    Širom sveta 80 miliona žena trenutno proživljava neželjenu trudnoću, od kojih 20 miliona rizikuje abortus. Od posledica abortusa umre 68.000 ovih žena.
 
  Kontracepcija i abortus su načini planiranja porodice. Ovaj pojam predstavlja pravo ljudi da rađaju decu onda kada ih zaista žele i imaju mogućnost da im pruže zdrav život ispunjen ljubavlju, da prave vremenske razmake između dva porođaja koji su u interesu zdravlja žene i oporavka njenog organizma od prethodne trudnoće i porođaja (oko 1,5 - 2 godine), da rode onoliko dece koliko žele i mogu da podignu, da rađaju zdravu decu (bez poremećaja gena i organskih poremećaja), da žene rađaju decu u odgovarajućoj životnoj dobi i onda kada nisu bolesne od nekih bolesti koje bi ugrozile njihov život i zdravlje tokom trudnoće ili na porođaju
 
 
  Autor: Suzana Stanarević