Broj 40
Početna > Lepi i zdravi > OSLOBODITE KIČMU

OSLOBODITE KIČMU

Nefleksibilni mišići onemogućuju potpunu okretnost vaše kičme. Oslobodite je ovim jednostavnim vežbama istezanja.

Kičma je veoma fleksibilna, ali zbog načina života, nedostatka kretanja i vežbanja ili čak preteranog vežbanja i neistezanja, mišići oko nje su često napeti.
  Seriju vežbi koje ćemo vam prikazati, u jogi nazivamo „tvistovi”, odnosno vežbe kojima zaokrećemo kičmu.
  Vežbe su preporučljive onima koji puno sede i koji se malo kreću jer je okretnost kičme vrlo bitna za držanje celog tela.
 
 
  Ako vežbate kod kuće, umesto plave „joga cigle” pokazane na slikama možete koristiti malo deblju knjigu.
 
  ***
  Stanite na početak prostirke i iskoračite desno stopalo iza (razmak između stopala treba da bude oko metar) pa izravnajte stopala da budu paralelna. Ruke stavite na kukove. Na udah pogled gore i otvorite grudi, a na izdah se spustite u pregib. Ruke postavite na prostirku ispred sebe (modifikacija: ruke stavite na ciglu/knjigu). Desna ruka neka ostane dole, a levu na udah podignite gore i pogledate prema njoj. Ostanite u ovom položaju tri do pet udaha i izdaha. Pazite da ne dižete desni kuk - kukovi su paralelni.
 
  ***
  Na poslednji izdah spustite desnu ruku a podignite levu. Sada pazite da ne dižete levi kuk. Tri do pet udaha i izdaha. Na poslednji izdah spustite ruku, postavite obe ruke na kukove i na udah se podignite u stojeći položaj i vratite na početak prostirke.
 
  ***
  Iskoračite sada levim stopalo iza. Desno ostaje ravno ispred, a levo je pod malim uglom. Izravnajte kukove prema napred, stavite ruke na kukove. Na udah podignite levu ruku i pogledajte prema njoj. Na izdah levu ruku spustite pored desnog stopala na prostirku (modifikacija: na ciglu/knjigu) i na udah podignite desnu ruku i pogledajte prema njoj. I ovde pazite da su vam kukovi i dalje paralelni, odnosno da desni kuk ne podignete. Ostanite u položaju tri do pet udaha i izdaha. Na zadnji izdah spustite ruku, a na udah se vratite nazad u stojeći položaj i na početak prostirke.
  Iskoračite desno stopalo iza i ponovite vežbu na drugu stranu.
 
  ***
  Opet ćete iskoračiti levo stopalo nazad, ovaj put praveći malo širi raskorak. Savijte desno koleno i spustite ruke na prostirku pored desnog stopala. Leva noga je ravna, leva peta gore. Levu ruku stavite tačno pored desnog stopala i na udah podignite desnu ruku. Ostanite u položaju tri do pet udaha i izdaha.
 
  ***
  Na poslednji izdah spustite ruku, zakoračite desnom nogom iza, pa levom nogom zakoračite napred (dakle, menjamo strane). Ponovite vežbu na drugu stranu.
  Nakon ove serije lezite na prostirku, ispružite ruke i noge, zatvorite oči i potpuno opustite telo.